Téli hírmorzsák

Björndalen nyert, Fourcade feladta - szánkós generációváltás

Már csak néhány nap van hátra az östersundi biatlonos szezonnyitóig. A hétvégi sjusjoeni teszt versenyeken Andrea Henkel és a norvég férfiak jeleskedtek.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Az elmúlt hétvégén a szánkósok számára is elkezdődött a 2013/14-es Világkupa sorozat, hamarosan jönnek a síugrók és a biatlonosok is.

- Szombaton a norvégiai Lillehammerben vette kezdetét a szánkósok Világkupa sorozata. A párosoknál a német világbajnok Tobias Wendl - Tobias Arlt kettős győzött, megszerezve ezzel 18. Világkupa győzelmét. A hölgyeknél a szintén német Natalie Geisenberger győzött, meglepetésre az olimpiai bajnok Tatajana Hüfner (akinek felkészülését hátsérülés akadályozta) viszont két gyenge futammal csak 13. lett. A férfiaknál meglepetés született, hiszen a mindössze 20 éves Dominik Fischnaller élete első Vk-győzelmét aratta. A junior világbajnok olasz szánkós mindkét futamban a legjobb időt érte el, így David Möller előtt lett Vk-győztes és optimistán várhatja a hétvégi innsbrucki Világkupa folytatást.

- A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja a szocsi olimpia közeledtével egy videó sorozatot indított útjára, amelyben bemutatja az Oroszországba készülő magyar versenyzőinket. Ezúttal Gombos Károly biatlonossal ismerkedhettek meg ti is a mob.hu interjúját meghallgatva:

- A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvótáiról már beszámoltunk, de a kolomnai Vk-hétvégéhez tartozik még az a hír, hogy indulási jogot szerzett Szocsira egy alig 15 éves német versenyző is. A drezdai illetőségű Anna Seidel az 1500 méteres távon tudott döntőt futni az oroszországi Világkupán, ami egyben olimpiai indulást ér a számára.

- Bombaformában van a németek 35 éves biatlonosa, Andrea Henkel. A norvégiai Sjusjoenben rendezett hétvégén ugyanis a sprint valamint a tömegrajtos versenyen sem talált legyőzőre. Utóbbi alkalommal az ukrán Vita Szemerenko és a norvég Tora Berger végzett mögötte. A biatlon Világkupa sorozat november 24-én a svédországi Östersundban egy vegyescsapat versennyel kezdődik el. A futamra a németek már meg is nevezték csapatukat, ahol Henkel mellett Arnd Peiffer, Franziska Hildebrand és Florian Graf szerepel majd.

Szerinted hol rendezzék meg a 2022-es téli olimpiát?x;

- Szintén biatlonos hír, hogy egy interjúban Emil Hegle Svendsent a pályafutása befejezéséről kérdezték. A hétvégi sjusjoeni férfi sprint versenyt megnyerő norvég klasszis elmondta, hogy 2018-ig, vagyis a pjongcsangi olimpiáig mindenképpen folytatni akarja. A vasárnapi tömegrajtos versenyt Sjusjoenben a norvég Ole-Einar Björndalen nyerte meg, a futamot a harmadik lövészet (és az addig "termelt" öt lövőhiba !) után feladta a franciák sztárja, Martin Fourcade.

- Az östersundiak is rendeztek teszt versenyeket ezen a hétvégén biatlonban, igaz a tömegrajtos futamok elmaradtak, mert egy hatalmas vihar jelentősen megrongálta a létesítményt. A főépület melletti állványok például pár perccel a vihar elmúltával így néztek ki a svédországi helyszínen:

- A háromszoros világbajnok Patrick Chan nyerte meg a Trophee Bompard névre hallgató párizsi műkorcsolya versenyt. A 22 éves kanadai versenyző győzelme mellett annak is örülhetett, hogy 295,27 pontjával a két éves - szintén általa tartott - pontrekordot megdöntve szerezte meg a sikert.

- Óva intett a hazai sportolókkal szemben támasztott túl magas elvárásoktól Vitalij Mutyko orosz sportminiszter. Egy hétfőn megjelent interjúban a politikus azt mondta, az éremtáblázaton elért negyedik-ötödik hely nagyon jó eredmény lenne. Ezzel a kijelentésével némileg tompította néhány sportvezető korábbi előrejelzését, melyek szerint Oroszország akár meg is nyerheti a nemzetek közötti versenyt Szocsiban. Mutyko hozzátette: a téli sportok előző szezonjában sportolóik hét világbajnoki aranyérmet szereztek az olimpiai számokban, bár véleménye szerint vannak még tartalékok a csapatban.

- Elsőként a női curling csapat tagjainak neve vált ismertté az olimpiára készülő amerikai küldöttségnek, miután a hétvégén Észak-Dakorában megrendezték a válogatóversenyeket. A hölgyeknél az Erika Brown, Debbie McCormick, Jessica Schultz, Ann Swisshelm összeállítású csapat harcolta ki a szocsi részvételt, miután a döntőben a vancouveri olimpián szereplő Allison Pottinger vezette csapatot győzte le 8-7-re. A férfiaknál a torinói olimpia bronzérmese, John Shuster és csapata (Jeff Isaacson, Jared Zezel, John Landsteiner) nyerte meg a versenyt, amely viszont még csak arról döntött, hogy ők képviselik majd az amerikai színeket a december közepén a németországi Füssenben sorra kerülő nyolccsapatos pótkvalifikációs tornán, ahol két hely lesz még kiadó az olimpiára.