Téli hírmorzsák

Soukalova az östersundi hős - még nincs meg az A-csoport

Első "meccslabdáját" nem tudta kihasználni a magyar férfi curling válogatott, de ma este az olaszok ellen még kiharcolható az A-csoportba jutás.

Ahatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Az első osztályba jutásért küzdő magyar férfi curling válogatott 7-1-re kikapott a németektől a norvégiai Stavangerben zajló Európa-bajnokság csütörtöki elődöntőjében, de az olaszok ellen újra megpróbálhatja kiharcolni a fináléba kerülést. Az Ézsöl Gábor vezette csapat ma este csap össze a hollandokat csütörtökön 6–4-re legyőző olaszokkal és ha nyer, akkor bejut a döntőbe, ezzel pedig biztosítja helyét az A-csoportban. Ha kikap, akkor viszont bronzérmes lesz és marad a B-csoportban. A magyar női csapat, melynek Szekeres Ildikó a befejező embere (skip), már szerdán befejezte szereplését a kontinensviadalon, amelyen hatodik lett.

- Először nyilatkozott újabb bukása után az amerikaiak olimpiai bajnok sízője, Lindsey Vonn. A november 19-ei edzésen részleges térdszalag-szakadást szenvedő sportoló a Today néven futó talk-showban beszélt az esés körülményeiről. Elmondása szerint az orvosi javaslatra viselt térdszorító kötés mentette meg a térdét, mert ha azt most nem viseli, akkor vélhetően teljesen elszakad a térdében a szalag és akkor keresztet vethetett volna a szocsi olimpiára is. "Sok van még hátra ebből a szezonból, van bőven időm, hogy felépüljek Szocsira. Igaz, csak akkor fogom meglátni, hogy milyen állapotban vagyok, ha újra lécre állok" - nyilatkozta a 29 éves amerikai síző a műsorban, aki egy Facebookos fotó tanúsága szerint csütörtökön már ismét edzett, így bízik benne, hogy pechsorozata ellenére is ott lehet az olimpián.

- A szerdai erős szél miatt csütörtök délutánra halasztott női egyéni versennyel (15 km) folytatódott a biatlon Világkupa sorozat a svédországi Östersundban. A győzelmet a cseh Gabriela Soukalova (2 lövőhiba) szerezte meg a szlovák Anasztazija Kuzmina (2) előtt alig 1,2 másodperccel. A harmadik pedig a francia Marie-Laure Brunet (1) lett. Soukalova az utolsó lövészet után még 9,6 másodperces hátránya volt Kuzmina mögött, akit végül le tudott hajrázni. A mezőny egyetlen hibátlan lövője az észt Kadri Lehtla volt, aki pályafutása legjobb eredményét elérve 15. helyen zárt.

A férfiaknál a francia Martin Fourcade fölényes sikerét hozta a férfi egyéni verseny (20 km), aki lövőhiba nélkül (!) tudta le a négy lövészetét, így több, mint két perces előnnyel előzte meg az osztrák - 85-ös (!) rajtszámmal induló - Simon Edert (1 hiba) és a Christoph Sumann helyett csak amolyan beugróként szerepet kapó Daniel Mesititschot (1). Az összetett Világkupa címvédő Fourcade pályafutása során ez volt a 25. Világkupa győzelem. A legjobb sífutó idő ugyan a norvég Emil Hegle Svendsené volt, aki azonban négyszer is hibázott lövészetben, így csak 18. lett. A norvég sífutásban csak 2,4 másodperccel volt gyorsabb, mint Fourcade, aki azonban biztos győzelme tudatában az utolsó körben már nem hajrázott különösebben.

- Lábsérülése miatt lemondta a műkorcsolya Grand Prix döntőt a japánok korábbi világbajnoka, Takahasi Daiszuke. A vancouveri olimpia bronzérmese így nem lesz ott a december 6-7-én Japánban, Fukuokában sorra kerülő versenyen.

- A szél továbbra sem hagyja nyugodni a síugrókat, a klingenthali rövidített versenyek után csütörtökön este a kuusamói selejtezőt sem lehetett megrendezni. A hétvégi program ezzel alaposan besűrűsödött, mivel a síugrók selejtezője péntek kora délutánra került át, nem sokkal a délután négy órakor kezdődő egyéni verseny előtt. Persze, csak ha az időjárás is úgy akarja...

- Privát okokra hivatkozva lemondta a hétvégi winterbergi Világkupa versenyt a kétszeres olimpiai bajnok osztrák szánkó páros, Andreas és Wolfgang Linger. A háromszoros világbajnok páros az előző téli szezonban egyetlen győzelmet aratott a Világkupában, éppen Winterbergben.

- A teljes szezonra kidőlt viszont a szlovákok sízője, Veronika Velez-Zuzulova. A 29 éves síző még októberben az ausztriai Hintertuxban bukott egy edzésen, ahol részleges térdszalag szakadást szenvedett. Mivel azóta nem javult az állapota, így nem lehetett tovább halasztani a műtétet, amelyet januárra tűztek ki az orvosok. A korábbi junior világbajnok szlovák síző a legutóbbi téli szezonban két Világkupa versenyt is meg tudott nyerni, a szlalom szakágban pedig harmadik lett, a szocsi olimpián viszont nem lehet ott.

Szerinted hol rendezzék meg a 2022-es téli olimpiát?x;

- Bennfentes források szerint könnyen elképzelhető, hogy a kieső moszkvai versenyek után Bécsben lesznek városi versenyek az alpesi sí Világkupában. A schönbrunni kastély kertjében megálmodott versenyt az osztrákok 2015-ben szeretnék megrendezni. A Nemzetközi Síszövetség egyelőre csak annyit reagált a hírre, hogy hivatalos jelentkező egyelőre nincs a moszkvaiak helyére.

  • Pro
    Cesc18
    2013. november 29., Péntek 16:01
    • Ország:Ismeretlen
    • Fogadás típusa:Bármi más
    • Tipp:Egymás ellen: Domracheva
    • Odds:1.50
    • Eddig éri meg:1.45
    • Tét:6
    • INDOKLÁS:

      A norvég Tora Berger félelmetes szezont futott tavaly, gyakorlatilag mindent megnyert, viszont így az elvárás is nagyobb lett vele szemben erre az idényre. Itt az östersundi szezonnyitón nem brillírozott eddig, ugyanis elég rosszul lőtt a vegyes váltóban, és csütörtökön a 20 km-es távon sem ment neki, 5 lövőhibával, csak a 23. helyen végzett. Domracheva sífutásban a legjobb, Bergernek bő egy percet adott a pályán. Nála a lövészet a nagy kérdés, ha az összeáll, akkor nem könnyű legyőzni. Csütörtökön két hibátlan sorozattal indított, viszont a végére elveszítette a fonalat, de az látszik, hogy jó formának örvend. Sprintben csak egy fekvő és álló lövészet van, így ha az elején a koncentrációja ismét a helyén lesz, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy a szenvedő Berger mögött végezzen. Persze nem szabad leírni a norvég hölgyet, de a tavalyi stabil lövészete egyelőre rendesen cserbenhagyta, így pedig nem tudja felvenni a versenyt a legjobbakkal.

    • Eredmény:

      Berger 3., Domracheva 4. lett

  • Pro
    Cesc18
    2013. november 29., Péntek 12:14

    Unknown | Alpesi sí, Beaver Creek - Női lesiklás

    2013. november 29., Péntek 18:45
    • Ország:Ismeretlen
    • Fogadás típusa:Bármi más
    • Tipp:Dobogón végez: Tina Weirather
    • Odds:2.05
    • Eddig éri meg:1.8
    • Tét:6
    • INDOKLÁS:

      Tina Weirather az egyik legnagyobb tehetség, és már két éve megmutatta, hogy a gyorsszámokban számolni kell majd vele. Tavaly összejött neki az első világkupa-győzelme Garmischban, idén pedig nagyszerűen kezdte a szezont Söldenben, pedig az óriás-műlesiklás nem tartozik a kedvencei közé. A jó formáját átmentette a tengerentúlra is, ugyanis az eddigi három edzés alatt rendre az élmezőnyben végzett. A formája adott, a lejtő fekszik neki, így a dobogóra várom a liechtensteini csillagot.

    • Eredmény:

      2. helyen végzett

    • kimenetel
      Nyereség
    • 6.30