Téli hírmorzsák

Cologna megsérült, Miklós Edit klubot váltott

Nyakunkon a tél, de pár napig még a pályákon kívülről jön a hírek nagy része a havas-jeges sportokban.

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hiszen a szocsi olimpia közeledtével egyre több információ lát napvilágot a havas-jeges sportágakban is, ahol hamarosan igazi dömping jön a fogadási lehetőségeket tekintve is:

- Sérülés miatt kénytelen lesz a sífutó versenyidény elejét kihagyni a svájciak olimpiai és világbajnoka, Dario Cologna. A 27 esztendős versenyző még hétfőn edzés közben bukott és a jobb bokájának egyik szalagja el is szakadt. "A sérülés nem csak a testemnek, de a lelkemnek is nagyon fáj. De nyugodtnak kell maradnom, és a rehabilitációra kell figyelnem, mert az olimpia mindennél fontosabb" - nyilatkozta Cologna, aki a pénteki műtét után várhatóan 6-8 hetet lesz majd kénytelen kihagyni. Négy éve, a vancouveri olimpia előtt is megsérült a svájci sífutó a szezon előtti hetekben, ám akkor Kanadában végül mégis olimpiai bajnok lett.

- Az idén 125 éves MTK-ban folytatja pályafutását Miklós Edit alpesi síző. A csíkszeredai születésű versenyzővel együtt Berecz Anna és Berecz Réka ugyancsak a kék-fehér klubhoz szerződött. Kaszó Klára, az idén 100 éves Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke kijelentette, hatalmas lépés a sísportnak, hogy egy ilyen patinás egyesület, mint az MTK mellé állt, észrevette a sportágban rejlő lehetőségeket az élsport és a szabadidősport tekintetében.

A keddi sajtótájékoztatón Miklós Edit elmondta, hogy nyáron nagyon sokat edzett, a lesiklás és a szuper-óriásműlesiklás mellett már az óriás-műlesiklásra is készült, ezért a mostani szezonban utóbbi számban is rajthoz fog állni.

- Alig tíz nap van már csak hátra a síugrók szezonjának rajtjáig. A klingenthali szervezők nem bíztak semmit a véletlenre (időjárásra), így a legutóbbi télen elraktározott hóraktárakból mindenképpen meg tudják majd úgy építeni a sáncot, hogy igazi havas versenyt láthassunk november 23-án az idénynyitón. A szervezők ettől függetlenül bíznak benne, hogy a napokra várt hideg beköszöntével esetleg a (friss) hó is megérkezik majd Németországba...

- A napokban felkerült az internetre egy rövid videó, amely bemutatja, hogy milyen intrót fogunk majd látni az olimpiai televíziós közvetítések elején Szocsiból. Íme:

- A magyar női válogatott nyerte a Hungarian Curling Cupot, Magyarország egyik legjelentősebb nemzetközi curling csapatversenyét. A hazai szövetség tájékoztatása szerint a kamaraerdei viadalon öt külföldi és kilenc magyar együttes vett részt. A döntőben a Szekeres Ildikó, Patonai Ágnes, Páthy-Dencső Blanka, Szentannai Ágnes, Béres Alexandra, Nagy Gyöngyi összetételű női nemzeti együttes a Nagy György, Kiss Zsolt, Balázs Dávid, Barna Krisztián és Czermann Kristóf alkotta Westbay SC-t győzte le, ezzel veretlenül diadalmaskodott a tornán. A november 22-én kezdődő Európa-bajnokságra készülő női válogatottnak ez volt a kontinensviadalt megelőző utolsó hazai versenye.

Hogyan szerepelnek jövő februárban a magyar sportolók a szocsi olimpián?x;

- Meghallgatva az idők szavát, nyolcadik nemzetként az oroszok is bemutatták vax-kamionjukat, amelyet a finnországi szezonnyitón már be is fognak vetni. A négy méter széles, 12 méter hosszúságú kamion összesen 14 technikust (vaxmestert) képes kiszolgálni a versenyek idején. Az oroszok a kanadai, finn, norvég, svéd, olasz, svájci és német csapatot követve döntöttek a modern megoldás mellett, amely az elmúlt két-három évben alakult ki a sífutó Világkupában szereplő élnemzeteknél.