Curling

Skócia nyerte a rendkívül szoros alapszakaszt a férfi vb-n

  • VNA

Norvégiát leszámítva az esélyesek jutottak tovább a legjobb négy közé a 2013-as férfi curling világbajnokságon Kanadában.

Péntekre virradóra a kanadai Victoriában véget ért a 2013-as férfi curling világbajnokság alapszakasza. Az utolsó fordulók előtt még sokesélyes volt a továbbjutásért vívott harc, a legjobb négy közé azonban végül többnyire az előzetesen is esélyesnek gondolt csapatok kerültek be. A 12 csapatos világbajnokságon a csoportban mindenki játszott mindenkivel egy mérkőzést, a hat napon keresztül zajló alapszakaszt a kétszeres világbajnok David Murdoch vezette skótok nyerték (8/3), megelőzve az Európa-bajnok svéd (7/4), a fiatal dán (7/4) és meglepetésre az utolsó két csoportmérkőzést elveszítő kanadai (7/4) csapatot.

A kétszeres világbajnok David Murdoch jól irányította a skót curling válogatottat

A mezőny szorosságára jellemző, hogy mögöttük négy csapat (cseh, norvég, kínai, svájci) is 6/5-ös mutatóval zárt. Az Eb-bronzérmes cseheknek ráadásul az utolsó körben még a saját kezükben is volt a sorsuk, de nem tudták legyőzni Svájcot, így nem játszhattak egy extra mérkőzést a továbbjutásért. A világbajnokság a skót-svéd rangadóval folytatódik, ezen párharc győztese már automatikusan döntős lesz, a vesztes pedig a Kanada-Dánia párharc győztese ellen játszik az elődöntőben.

A 2013-as férfi curling világbajnokság alapszakaszának eredménye:
  Skip Győzelem Vereség
1. Skócia David Murdoch 8 3
2. Svédország Niklas Edin 7 4
3. Dánia Rasmus Stjerne 7 4
4. Kanada Brad Jacobs 7 4
5. Norvégia Thomas Ulsrud 6 5
6. Kína Liu Rui 6 5
7. Svájc Sven Michel 6 5
8. Csehország Jiří Snítil 6 5
9. Egyesült Államok Brady Clark 5 6
10. Oroszország Andrej Drozdov 3 8
11. Japán Juszuke Morozumi 3 8
12. Finnország Aku Kauste 2 9