Curling

Először rendeznek Lettországban női vb-t

  • VNA

Nincs egyértelmű esélyese a 2013-as női curling világbajnokságnak, amelyet szombattól kezdődően Rigában rendeznek.

Szombaton délután Lettország fővárosában, Rigában veszi kezdetét az idei női curling világbajnokság. A 12 csapat részvételével rendezett torna az utolsó lehetőség lesz a csapatok számára az olimpiai kvalifikáció megszerzésére, amelynél az idei és a tavalyi világbajnokság eredményeit veszik alapul. A vb-t először rendező Lettország csapata mellett a sportág krémjének számító együttesek vesznek részt a tornán, ahol számos ismert névvel is találkozhatunk. Nem lesz viszont ott Rigában a vb-címvédő Mirjam Ott, csapata ugyanis vereséget szenvedett a svájci bajnokságon, így az alpesi országot Silvana Tirinzoni együttese képviseli majd. 

A német válogatott skipje most a 19. világbajnokságán léphet jégre - Fotó: AFP

A torna favoritjai közé tartozik a friss Európa-bajnok, Anna Szidorova által vezetett orosz válogatott, az Eve Muirhead által vezetett Skócia, Lene Nielsen dánjai és a Margaretha Sigfridsson svéd csapata. Figyelni kell a 19. (!) világbajnokságán szereplő veterán Andrea Schöppre is, aki a gyengébben sikerült Európa-bajnokság és a sérülés miatt elmulasztott tavalyi vb után most Lettországban vigasztalódna. A németek "nagyasszonya" 1988-ban és 2010-ben is nyert már vb-t, ha jó formában lesz, most is dobogóra állhat. Ott lesz a mezőnyben a kínai csapat is, ahol a 2009-es világbajnok Bingyu Wang ismétlésre készül.

A mindig esélyes, sportági nagyhatalomnak számító kanadai válogatott ezúttal egy újonccal áll fel, hiszen karrierje során Rachel Homan először vesz részt a felnőtt világbajnokságon. A torna a szokásoknak megfelelően a csoportkörben a körmérkőzésekkel kezdődik el, ahol mindenki mindenkivel találkozik ,majd az első négy helyezett folytathatja harcát az érmekért. A jövő hét vasárnapig tartó női curling világbajnokságot az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is az Eurosport közvetíti. A világbajnokságon nem találkozunk magyar csapattal, a mieink történetük első Európa-bajnoki szereplése után idén ismét a B-csoportban folytathatják.