Kerékpár

A Tour szervezői nem akarnak nemzeti alapon képzett csapatokat

  • VNA

A kerékpársport hőskorában szóba sem kerültek a szponzorált csapatok, annak idején még nemzeti együttesek vettek részt a Tour de France-on.

Érdekes ötletet vetettek fel a Francia Kerékpáros Szövetség (FFC) vezetői a közelmúltban a Tour de France szervezőinek. Az utóbbi időszak dopping ügyei (különös tekintettel a hét elsőségétől megfosztott Lance Armstrong botránya) ugyanis nem vetettek jó fényt az idén 100. alkalommal sorra kerülő francia kerékpáros körversenyre. A hitelesség visszanyerését célzó javaslat szerint a szponzor cégek jelenléte helyett nemzeti alapon "képződő" kerékpáros csapatoknak kellene indulniuk a legendás versenyen, amely csapatképző-elv talán a tiltott szerek használatának visszaszorulásában is segítséget nyújthatna a sportágnak.

Az ötlet első hallásara furcsának tűnhet és nem is nyerte el a Tour de France szervezőinek tetszését, Christian Preudhomme versenyigazgató teljesen eltérő véleményen van: Megszerettük a jelenlegi felállást és azokat a csapatokat, amelyek az utóbbi években részt vettek a versenyen. A nemzeti alapon képzett csapatok eszméje szerintem idejétmúlt dolog" - nyilatkozta a Tour első számú embere. A koncepció (bármennyire is furcsa) annak idején teljesen megszokott dolog volt a franciaországi körverseny hőskorában, igaz utoljára a hatvanas években volt olyan, hogy a csapatok tagjait a nemzetiségük alapján sorolták be és ez volt a fő vezérelv a résztvevő kerekesek kiválasztásakor.