Botrány

Adatokat loptak a riói megfigyelők a londoni olimpia alatt

  • Vásárhelyi Tamás

Különös incidens borzolta a kedélyeket a londoni olimpia alatt, melynek során a riói szervezőbizottság munkatársai lépték túl hatáskörüket.

Pénteken bejelentették, hogy a 2016-os riói olimpia szervezőbizottsága megvált tíz dolgozójától. A hír önmagában nem hozná lázba a nemzetközi médiát, kivéve ha a kirúgásnak olyan egyedi indoka van, mint ebben az esetben. A tíz dolgozónak azért kellett távoznia, mert a londoni olimpia idején "kémkedtek" és fontos dokumentumokat loptak el a brit szervezők által féltve őrzött szerverekről. Az olimpiákon - a szervezés komplexitása miatt - megszokott dolog, hogy a következő játékok szervezőbizottsága amolyan megfigyelőként nagy stábbal vesz részt az aktuális eseményen és próbálja ellesni a gyakorlatban is a szervezés fortélyait. 

A riói olimpia szervezőbizottságát vezető Carlos Nuzman kínos magyarázkodásra kényszerült - Fotó: telegraph.co.uk

Ez volt a helyzet jelen esetben is, ahol a riói szervezőbizottság közel kétszáz munkatársa dolgozott Londonban a helyi szervezők irodáiban. Közülük azonban többen is túllépték az ilyenkor megszokott együttműködési kereteket, akik a stratégiai tervezés és a biztonság kérdéskörében fontos információkat rejtő adatokat másoltak le maguknak. A londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke, Sebastian Coe az eset napvilágra kerülése után fel is hívta kollégáját, a riói szervezőbizottság elnökét, Carlos Nuzmant és azt kérte, hogy a brazilok haladéktalanul szolgáltassák vissza az adatokat. Az olimpia informatikai adatvédelmi rendszerét elsősorban külső hacker támadásokra optimalizálták, de a rendszer a belső adatlopás tényét is jelezte. 

"Megerősíthetem, hogy volt egy incidensünk a játékok alatt, ahol a riói szervezőcsapat tagjai illegálisan töröltek le bizonyos fájlokat a szervereinkről" - nyilatkozta pénteken a 2012-es nyári olimpia szóvivője, Jackie Brock-Doyle. A brazilok persze eleinte igyekeztek titokban tartani a számukra roppant kínos eseményt, ami azonban nem sikerült, így végül szégyenkezve kellett visszaküldeniük az eltulajdonított adatokat. A britek az eset kapcsán elmondták, hogy nem szupertitkos adatokról volt szó és amennyiben a brazilok hivatalosan kérték volna azok publikálását, minden valószínűség szerint ki is adták volna nekik azokat.

A kérdés persze az, hogy ha a brazilok által most kirúgott tíz fő valóban "kémkedett", azt mennyire tették saját szakállra, vagy netán a most naivan rácsodálkozó vezetőik megbízására cselekedtek?