Sportdiplomácia

Pars riválisa visszaóvta magát a NOB-tagsági versenybe

  • Vásárhelyi Tamás

A nemzetközi Sportdöntőbíróság a japánoknak adott igazat a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal szemben, így a korábban a szavazásról kizárt Koji Murofusi is lehet még tagja a szervezetnek.

A londoni olimpia záróünnepségének egyik váratlan eseménye volt az, hogy a hagyományoktól eltérően most mégsem mutatták be személyesen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új tagjait. Az utóbbi olimpiákon ugyanis a sportolók rendre saját soraikból választanak 4-4 képviselőt, akik a szervezet Sportolói Bizottságába nyernek felvételt, ahol nyolc éven keresztül társaik érdekeit képviselhetik. A záróünnepség előtt ugyan már megvolt a négy új tag neve (a szlovák sportlövő Danka Bartekova, az ausztrál evezős James Tomkins, a zimbabwei úszónő Kirsty Coventry és a francia vadvízi kenus Tony Astangeut kapta a társaktól a legtöbb voksot), ám a hivatalos beiktatási ceremóniára végül mégsem került sor az Olimpiai Stadionban.

Az olimpiai és világbajnok japán kalapácsvető (középen) az olimpia után is küzd igazáért - Fotó: AFP

Ennek oka elsősorban az volt, hogy a végeredményt megóvták a japánok, akik szerint a NOB jogtalanul zárta ki a szavazásról az olimpiai bajnok kalapácsvetetőt, Koji Murofusit. A kiváló atléta  bekerült ugyan a négy legtöbb voksot kapó sportoló közé, ám állítólag a szabályokkal ellentétes módon kampányolt a szavazatokért, így a tajvani tekvandós Csu Mu-Janhoz hasonlóan őt is kizárták a játékok ideje alatt zajló vetélkedésből.

A japánok azonban nem hagyták annyiban a dolgot, vélt igazukért elmentek a legfelsőbb döntéshozó fórumig. Kedden a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nekik adott igazat, így a londoni játékok mögött az olimpiai bajnok Pars Krisztián mögött bronzérmet szerző - nem mellesleg 2004-ben olimpiát, 2011-ben világbajnokságot nyerő - Murofusi ismét NOB-tagjelölt lehet. A tajvani versenyző hasonló, de később elindított fellebbezési ügyében egyelőre még nem született döntés, így a korábbi vívó, a London óta a német Claudia Bokel által vezetett Sportolói Bizottságnak még nem ismertek az új tagjai.

Ennek a jogi folyamatnak is köszönhető az, hogy hivatalosan még azóta sem iktatták be a négy sportolót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai közé. Arról viszont egyelőre még nem született döntés, hogy új szavazást írnak-e ki (az olimpiai falu lakóinak szavazatait aligha lehet még egyszer olyan egyszerűen összegyűjteni, mint Londonban a játékok idején) vagy pedig az eredeti végeredményt módosítják Murofusi és esetleg Mu-Jan "visszatérése" esetén.