London 2012

Öt vb cím után ért a csúcsra az új-zélandi evezős klasszis

  • VNA

A pekingi olimpián a döntő előtti napon betegedett meg az új-zélandi evezős klasszis, Londonban viszont már semmi sem akadályozta meg Mahe Drysdale olimpiai győzelmét.

Az olimpiai evezős versenyek helyszínén pénteken újabb négy versenyszámban avattak bajnokot. A legnagyobb figyelem a férfi egypárevezősök küzdelmét övezte, ahol ismét összecsapott egymással az elmúlt évek két legjobb egypárevezőse, az új-zélandi Mahe Drysdale és a cseh Ondrej Synek. Az Eton mellett található Dorney tavon erős oldalszél uralkodott, így a pályabeosztást módosítani kellett, a két favorit így a megszokott 3-4-es pálya helyett a lelátótól távolabbi pályákon (5-6) húzott. Az első ötszáz méteren a döntő hat indulója még egy hajóhosszon belül evezett, majd előbb a német és az azeri versenyző, később pedig a svéd Karonen és a brit Campbell is leszakadt az élen haladó párosról.

Drysdale ezer méter után indította meg hajóját és az ekkor megszerzett egy hajóhossznyi előnyét végig őrizni tudta a 2010-es világbajnok Synekkel szemben. A két klasszis idén kétszer találkozott egymással (1-1 és mérleggel álltak London előtt), most pedig a legfontosabb összecsapásukat a pekingi bronzérmes Drysdale nyerte meg. Érdekesség, hogy a kétszeres olimpiai bajnok norvég Olaf Tufte - Athénnal és Pekinggel ellentétben - ezúttal nem tudott bekerülni a döntőbe, ő a B-fináléban a harmadik helyen zárt, így összességében a kilencedik helyet szerezte meg.

London 2012
férfi egypárevezős - A-csoport
1. Mahe Drysdale (új-zéland) 6:57,82
2. Ondrej Synek (cseh) 6:59,37
3. Alan Campbell (brit) 7:03,28
4. Lassi Karonen (svéd) 7:04,04
5. Aleksander Alekszandrov (azeri) 7:09,42
6. Marcel Hacker (német) 7:10,21

A 30.000 néző számára a női kétpárevezősök döntője volt a fő esemény, ahol a brit hajó sikeréért szoríthattak. Katherine Grainger  három olimpiai ezüstérem után most a csúcsra ért, párjával, Anna Watkins-szel megnyerték a versenyt az ausztrál Crow-Pratley és a lengyel Fularczyk-Michalska páros előtt. A férfi négypárevezősöknél a tavalyi vb-ezüstérmes németek diadalmaskodtak, a férfi kormányos nélküli ketteseknél pedig a négyszeres világbajnok Eric Murray - Hamish Bond páros is hozta a papírformát, akik a várakozásoknak megfelelően fölényesen szerezték meg a győzelmet.