London 2012

Egész Norvégiát meghatotta Gyurta gesztusa

A 200 méteres férfi mellúszás olimpiai bajnoka, Gyurta Dániel elárulta, aranyérméről másolatot készíttet, és azt eljuttatja Alexander Dale Oen családjának. Gyurta nagy riválisa májusban hunyt el.

"Nagyon jó barátságban voltunk az idén, a norvég válogatott amerikai edzőtáborában tragikusan elhunyt Alexanderrel. Biztos vagyok benne, hogy a 100 mellet ő nyerte volna meg itt, Londonban" - mondta a magyar sportoló csütörtökön, a Magyar Televízió stúdiójában.

Dale Oen április 30-án, huszonhat éves korában halt meg. A norvég úszósport kiemelkedő alakja volt, 100 m mellen tavaly világbajnoki címet szerzett, a 2008-as pekingi olimpián második volt, 200-on kétszeres Eb-ezüstérmes. A tragédiát hirtelen szívmegállás okozta.

Gyurta nemes gesztusával a norvég sajtó is foglalkozott. "A család nevében szeretném megköszönni Dániel tettét. Nagyon nagyra értékeljük" - idézi a VG című lap Björn Solenget, a Norvég Úszó Szövetség főtitkárát.

"Ez fantasztikus dolog... - kommentálta a hírt Per Rune Eknes elnök. - Cameron van der Burgh (a 100 mell londoni győztese - a szerk.) is azt mondta, Alex nyerte volna a számot, és ezzel Gyurta is egyetért." A norvég szövetség első embere hozzátette, köztudott, hogy az úszók közt a mellúszók azok, akik a legszorosabb barátságban vannak egymással.

Dale Oen családja egyébként Londonban nézte végig a mellúszódöntőket.