London 2012

Csárlinak nagyon nem ment, gondoltam, hogy valami baj van - Skaliczki László

A magyar férfi kézilabda-válogatott három mérkőzés után egy győzelemmel és két vereséggel a továbbjutást érő negyedik helyen áll a csoportjában a londoni olimpián. A csütörtöki játéknapon Horvátország együttesétől kikaptak a mieink, a hatharom.hu erről a találkozóról faggatta a korábbi szövetségi kapitányt, a Pick Szeged vezetőedzőjét, Skaliczki Lászlót.

A horvátok elleni mérkőzésen végig hátrányban játszott a magyar csapat, ráadásul sok technikai hibát követtek el a játékosaink, miközben az ellenfél magabiztos játékát nem sikerült megakasztani.

"A horvátok igazolták a formát, amit korábban mutattak" - mondta Skaliczki László. "Ahogy magabiztosan verték Dél-Koreát és a szerbeket is, úgy ellenünk is azt a letisztított, magas szintű játékot játszották támadásban és védekezésben is, amit eddig. A széleken a gyors indításokban és a felállt fal elleni játékban is szépen találták meg a helyeket, a mi átlövőinket pedig sikerült úgy kiszorítaniuk, hogy kevésbé tudtak eredményesek lenni. Ez hozta magával, hogy nem volt olyan játékosunk, mint a dánok ellen Császár Gábor vagy Korea ellen Lékai Máté, aki folyamatosan tudott volna gólt lőni, akiből a beálló is tudott volna élni. Hiába volt a védekezésünk nagyjából összerakva, a kapuból is hiányoztak azok a pluszok, amik főleg Korea, de helyenként Dánia ellen is megvoltak. Ezt lélektanilag nehéz volt átélni, ez ellen a letisztított játék, a helycserékből indított háromszög-variációk vagy a lövők, főleg Duvnjak Vorival való együttműködése ellen nehéz volt bármit tenni."

Pérez Carlos küzd a Magyarország - Dél-Korea férfi kézilabda-mérkőzésen a londoni olimpia csoportkörében 2012-ben.

Ahogy azt a Pick Szeged vezetőedzője is említette, a csütörtöki meccsen a szélsők elleni védekezésünkben voltak hibák, de ez már Dánia ellen is mutatkozott, hiszen hiába tartottuk a skandinávok sztárját, Mikkel Hansent négy gólon, ő hét gólpasszt osztott ki, ezek egyik részét a balszélső Eggertnek.

"Rengeteget számít az időzítés a védekezésben" - mondta erről a kérdésről a korábbi szövetségi kapitány. "Az a magabiztosság, aminek a jó támadásokból kellett volna jönni hátul, kevésbé jött meg. Kevésbé volt összerendezett, feszes a védekezésünk. Megvoltak az egyéni kilépések bizonyos helyzetekben, de ha ez ellen a nagyon jól egy-egyező horvát csapat ellen egy fél ütemet téved az ember, akkor nehéz a csapatvédekezést tartani. Ezekből az egy-egyekből, kettő-kettőkből előnyt tudtak szerezni, és ezt a szélig a fault előtti átadásokkal nagyon szépen végigvitték."

Szintén feltűnő volt a horvát kapus, Mirko Alilovic jó teljesítménye. A világklasszis hálóőr az MKB Veszprémben játszik, így a magyar válogatott játékosainak jó részét ismeri. Ilyen helyzetekben általában a kapus jön ki jobban a párharcokból, Skaliczki László szerint azért, mert könnyebben alakít ki pszichológiai fölényt.

"A változtatás igénye, egyáltalán a gondolkodás a lövő részéről jelenik meg. A játékos nem biztos abban, hogy jó-e ahova lő, hanem elkezd vacillálni. Ez a tétovaság pont a kapusnak kedvez. A másik tényező pedig a horvát védekezés volt, ami különösen Vori zavarójátékával be tudta kényszeríteni olyan folyosókba a lövőinket, amiből csak azt tudták lőni, amit az ellenfél akart, csak arra volt fizikailag lehetőség. Az átlövőink közül az első két meccsen csak Császár Gabi volt jó formában, igaz, most Nagy Laci jól kezdett, úgy tűnt, hogy megtaláljuk a megfelelő területeket, de úgy gondolom, hogy utána a fáradtság erősödésével ez kevésbé sikerült. Még talán Mocsai Tominak volt egy-két jó megoldása vagy Ilyés Ferinek a lerohanás utáni első átlövésgólja. Tehát összegezve a bizonytalanság a kapus dolgát könnyíti meg, relatív értelemben természetesen."

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a negyedik mérkőzünk előtt kettős cserét hajtott végre a magyar keretben. Az eredetileg tartalék, jobbátlövő, de elsősorban védőspecialista Laluska Balázst becserélte a jobbszélső Gulyás Péter helyett, a 41. születésnapja felé közelítő balátlövőnk, Pérez Carlos helyére pedig sérülése miatt a már németországi a klubjában készülő Putics Barnát hívta be.

"Gondoltam, hogy Pérezzel van valami gond, neki nagyon nem ment, látszott rajta, hogy megroggyant" - mondta a kubai származású játékosról Skaliczki László. "A spanyolok ellen Laluska Balázzsal sokat erősödhet a védőjáték, hiszen ő több évet játszott Leónban, ami kamatozhat. Csárlinak pedig nagyon-nagyon nem ment, ott valami tényleg nem lehetett rendben, mert nem úgy alakultak neki a dolgok, ahogy szerette volna. Helyette jól jöhet Putics Barna, aki nagyon jól játszott az utóbbi időben. Ez a változtatás adhat egy pezsgést abban a rosszabb helyzetben, amiben voltunk, és reméljük, hogy a spanyolok ellen ebből már profitálunk."

A Spanyolország elleni mérkőzésről szombaton 22:15 órától élő szöveges közvetítést olvashattok a hatharom.com-n.

London 2012
Férfi kézilabda, a B csoport állása a 3. forduló után
    M Gy D V Lg Kg Gk P
1. Horvátország 3 3 0 0 88 63 25 6
2. Dánia 3 3 0 0 77 73 4 6
3. Spanyolország 3 2 0 1 82 74 8 4
4. MAGYARORSZÁG 3 1 0 2 66 72 -6 2
5. Szerbia 3 0 0 3 69 83 -14 0
6. Dél-Korea 3 0 0 3 69 86 -17 0