London 2012

Az utóbbi időben sokszor bántották Gyurtát és edzőjét - Szabó Joe

  • Szabó Tamás

Korábban többször szeretették volna szétválasztani Gyurta Dánielt és edzőjét Széles Sándort. Szerencsére nem sikerült, Szabó József korábbi olimpiai bajnok úszó a hathárom.hu-nak elmondta, borzasztóan örült a 21 éves klasszis londoni aranyérmének.

Szabó József (úszó)
Született: 1969. március 10., Budapest
Legnagyobb sikerei: olimpiai bajnok (1988, 200 m mell), világbajnok (1986, 200 m mell), Európa-bajnok (1987, 200 m mell), tizenhétszeres magyar bajnok.

Gyurta Dániel 2:07.28 perces világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méteres mellúszásban. Szabó József már korábban biztosra vette, hogy megnyeri a számot.

"Nagyszerű volt, borzasztóan örültem neki, mert ez már a harmadik olimpiája – mondta Szabó József a hathárom.hu-nak. - A döntő után sms-ben gratuláltam edzőjének, Széles Sándornak. Az utóbbi időben nem volt könnyű dolguk, mert sokszor bántották őket, rendre szerették volna szétválasztani Szélest és Gyurtát. Ők viszont ragaszkodtak egymáshoz és úgy tűnik kifizetődött. Széles fedezte fel Gyurta Danit, aki még gyerek volt, amikor elkezdtek együtt dolgozni. Bemutatta őt Széchy Tamásnak és az öreg rábólintott, látta, hogy tényleg tehetséges. Gyurta tulajdonképpen közénk tartozik, Soós Csaba barátom szokta mondani, mi egy alomból valók vagyunk."

Gyurta Dániel

Cseh László a második legjobb idővel jutott a 200 méteres vegyesúszás csütörtöki döntőjébe. A magyar úszó korábban nem jutott be a 400 m vegyes, valamint a 200 m pillangó fináléjába.

"Cseh Laci kitett magáért, a bronzérem már csodálatos eredmény lenne a döntőben - vélekedett a szöuli olimpiai bajnok. - Persze a két amerikai, Lochte és Phelps sincs nagy formában, úgyhogy akár előrébb is végezhet. A 200 m vegyesen nem lehet taktikázni, nincs arra idő, hogy háton kicsit pihenek, a mellett jobban megnyomom, itt végig kőkeményen menni kell. Cseh Laci tudja ezt, biztos nem fog számolgatni, menni fog és meglátjuk mire lesz elég."

Kapás Boglárka a hatodik legjobb idővel bejutott a 800 méteres gyorsúszás pénteki fináléjába. Szabó szerint biztosan pontszerző helyen fog végezni a döntőben.

"Kapás Bogi személyében újabb döntősnek örülhetünk és ez nagyon megbecsülendő - fogalmazott Szabó. - A pontszerző helyezésben biztos vagyok, de akár a dobogó is sikerülhet neki."