London 2012

Jacques Rogge fejet hajtott Michael Phelps előtt

Külön nyilatkozatban gratulált Michael Phelpsnek a kedden beállított olimpiai rekordhoz Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Rogge abból az alkalomból fejezte ki jókívánságait az amerikai "csodaúszónak", hogy kedden szerzett újabb aranyérmével és egy újabb ezüsttel az olimpiák történetének legeredményesebb sportolójává vált. A 27 esztendős Phelps a 4x200 méteres gyorsváltóban aratott győzelme révén immár 15. aranyérmét szerezte meg, 200 méteres pillangóban pedig egy újabb ezüstéremnek örülhetett. Az amerikai úszó ezzel összesen 19 éremmel rendelkezik, a 15 arany mellett 2-2 ezüsttel, illetve bronzzal.

Az újabb érmek azt jelentették, hogy Michael Phelps már nemcsak az aranyak tekintetében, hanem a medálok számában is minden idők legjobbja lett. Az eddigi rekordot 18 olimpiai éremmel Larissza Latinyina volt szovjet tornász tartotta. A korábbi világhírű tornásznő az ötvenes, illetve a hatvanas években "halmozta" az ötkarikás győzelmeket.

Nyilatkozatában Jacques Rogge a többi között hangsúlyozta, hogy Michael Phelps olimpiai történelmet írt. "Fejet hajtok az egyedülálló teljesítmény előtt" - fogalmazott a NOB elnöke.