London 2012

Gyurta Dani nyerni fog 200 m mellen - Szabó Joe

  • Szabó Tamás

Szöuli olimpiai bajnokunk biztos benne, hogy Gyurta Dániel megnyeri a 200 m mellúszás döntőjét a londoni olimpián. Szabó József a hathárom-hu-nak elmondta, a 23 éves úszó 100 méteren bemelegített, és fő számában nem lehet ellenfele.

Szabó József (úszó)
Született: 1969. március 10., Budapest
Legnagyobb sikerei: olimpiai bajnok (1988, 200 m mell), világbajnok (1986, 200 m mell), Európa-bajnok (1987, 200 m mell), tizenhétszeres magyar bajnok.

Gyurta Dániel négy század másodperccel maradt le a dobogóról, negyedik helyen végzett a 100 m mell döntőjében. Szabó Joe szerint ez kiváló bemelegítést jelentett a 200 m mellhez a 23 éves úszónak.

"Nagyon kevésen múlt Gyurta bronzérme 100 m mellen - mondta a szöuli olimpiai bajnokunk a hathárom.hu-nak. - A négy század szinte semmi, de nincs gond, mert igazából a 200 m mell a főszáma. Amolyan bemelegítést jelentett az eddigi úszás."

Gyurta vasárnap háromszor javította meg saját országos csúcsát 100 m mellen, majd a döntő után bevallotta, aláírta volna a negyedik helyet a futam előtt. Mostantól a 200 m mellre koncentrál.

"Biztos vagyok benne, hogy megnyeri a 200 m mellet – folytatta Szabó. - Nagyon meggyőző, amit egyelőre látok tőle, ahogy idáig úszik. Ha a döntőben is megjavítja legjobbját, akkor nagy fölénnyel fog győzni. Vasárnap háromszor döntötte meg saját csúcsait 100 méteren, erre korábban nem voltak képesek a százas mellúszók, és ráadásul Gyurtának ez a gyengébbik száma volt. Most jön az erősebb. Úgy halad, ahogy kell, ennek az lesz az eredménye, hogy győzni fog 200-on. Kétszeres világbajnokként nem lehet más célja, csak a győzelem. Mi másért utazott volna Londonba? Ez a harmadik olimpiája, idáig csak egy ezüstöt szerzett, ami szintén csodálatos. Ha kimondja, ha nem, ő is pontosan tudja, hogy csak a győzelem az elfogadható. Megcsinálja, nem lesz gond."

Gyurta Dániel

Szabó Józsefnek is a 200 m mell volt a fő száma, amelyen világ- és Európa-bajnok lett, valamint olimpiai aranyérmet szerzett. Előfordult, hogy ő is csúcsokat döntött.

"Annak idején csak előfutamokat és döntőt rendeztek, 200 m mellen, 200 m vegyesen és 400 m vegyesen indultam – emlékezett Szabó József. - Darnyi Tamás rendre megnyerte a 400 m vegyest, tehát ott csak második lehettem. Viszont 200 m mellen előfordult, hogy az Európa-csúcsot, a magyar rekordot és az ifjúsági csúcsot is megjavítottam. Mindezt 17 évesen, amikor világbajnok lettem."

Gyurta Dániel kedden délelőtt úszik a 200 m mell előfutamában.