London 2012

Phelps egyeduralkodóként vonulna vissza

Három medálra van szüksége Michael Phelpsnek ahhoz, hogy minden idők legeredményesebb olimpiai versenyzője legyen. Az amerikai úszó eddig 16 éremnél tart és alighanem teljesíteni fogja az elvárást a hamarosan kezdődő londoni olimpián. Aztán befejezi az úszást.

Michael Phelps
Született: 1985. június 30., Baltimore, Klubja: North Baltimore Aquatic Club Olimpiai eredményei: 1. hely (400 m vegyes, 100 m pillangó, 200 m pillangó, 200 m vegyes, 4x200 m gyors, 4x100 m vegyes, 2004), 3. hely (200 m gyors, 4x100 m gyors, 2004), 1. hely (400 m vegyes, 4x100 m gyors, 200 m gyors, 200 m pillangó, 4x200 m gyors, 200m vegyes, 100 m pillangó, 4x100 m vegyes, 2008)

Negyedik olimpiájára készül az úszófenomén, Michael Phelps. Először a 2000-es sydneyi játékokon vett részt 15 évesen, akkor egy ötödik helyet ért el, 200 méter pillangón. A 2004-es athéni olimpia aztán meghozta számára a nagy sikert: öt egyéni és három váltó számban indulva hat arany- és két bronzérmet szerzett. Ezzel megközelítette honfitársát, a szintén úszó Mark Spitzet, aki rekordot jelentő hét aranyérmet nyert az 1972-es müncheni játékokon.

Négy éve, Pekingben sikerült megdöntenie ezt a csúcsot Phelpsnek: ismét nyolc számban indult, és mindegyikben győzni tudott, ráadásul hétben világrekorddal. Ezzel ő lett az a sportoló, aki egy olimpián a legtöbb aranyérmet szerezte, és a legtöbb elsőség birtokosa is, hiszen eddig összesen 14 alkalommal állhatott a dobogó legmagasabb fokán.

Phelpsnek összesen 16 olimpiai érme van, ezzel ő a legeredményesebb férfi olimpikon, a szovjet tornásznőnek, Larisza Latinyinának ugyanakkor 18 medálja van (9 arany, 5 ezüst és 4 bronz). Nem nehéz azonban megjósolni, hogy London után már Phelps áll majd az örökranglista élén, hiszen hét számban is indul a játékokon.

Michael Phelps

Phelps régóta elhatározta, hogy a londoni játékok után visszavonul. Előtte azonban komoly versenyekre számít Londonban.

Imádom a kiélezett versenyeket - mondta Phelps. - Mindenki biztos lehet benne, hogy Londonban számos szoros csatát láthat. Ryan Lochte és én sem szeretek veszíteni. Hallom, hogy azt mondta, elérkezett az ő ideje, imádom az ilyen kijelentéseket.

Szinte hihetetlen, de Phelpsnek hiányos az olimpiai éremkollekciója (14 arany és 2 bronz). Nyilván egyáltalán nem bánja, de a korábbi három ötkarikás fellépése során egyszer sem akasztottak ezüstérmet a nyakába. Nos, Lochte szeretné hozzásegíteni néhányhoz.

Nehéz meghatározni, hogy melyikünk a legjobb úszó - vélekedett Lochte, aki 2011-ben kétszer is legyőzte Phelpst a világbajnokságon. - Mindketten nagyszerű versenyzők vagyunk, és régóta küzdünk egymással. Tényleg úgy érzem, hogy elérkezett az én időm.

A hölgyek nemzetközi mezőnyéből Stephanie Rice kívánkozik az élre. Korábbi sérülése és egy-egy rosszabbul sikerült verseny után Londonban nincs más célja, mint megvédeni az olimpiai bajnoki címeit 200 és 400 méteres vegyes úszásban. Edzője, Michael Bohl egyelőre nem tudja, hogy tanítványa mire lesz képes, hiszen a vállműtét miatt sokat kihagyott a felkészülés fontos szakaszából.

Női Phelpsként emlegetik az amerikaiak 17 éves 47-es lábú úszóját, Missy Franklint. A 187 centi magas hölgy hét számban indul Londonban, és döntőre valamennyiben esélyes. A britek elsősorban az olimpiai és világbajnok, Rebecca Adlingtontól várnak sokat, aki a 2008-as olimpián szerzett két aranyérme után komoly válságba került, számos gyengébb eredményt ért el.

"Sokat tanultam a rosszabb eredményekből - mondta a 23 éves úszó. - Emlékszem a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságra, ahol csak hetedik lettem és bőgve jöttem ki a vízből. Teljesen átértékeltem az akkori versenyeket magamban és újra van önbizalmam."

A londoni olimpián induló magyar úszókról bővebben is olvashatsz az alábbi cikkjeinkben:

Minden idők legnépesebb magyar úszócsapata indul

Gyurta 200 m mellen, Cseh Phelps ellen villanthat

Hosszú Katinka öt úszóéremnek örülne