Tour de France

Háromszor cserélt kereket a címvédő, szögeket szórhattak az útra

Nem várt és nem kívánt izgalmakat hozott a Tour de France 14., Limoux és Fiox közötti szakasza, amelyen a címvédő ausztrál Cadel Evans defekt miatt került közel ahhoz, hogy minden esélyét elveszítse az országúti kerékpáros körverseny megnyerésére.

A 191 kilométeres vasárnapi szakaszon három komoly emelkedő is volt, 30 kilométerrel a rajt után egy második kategóriás, a táv második felében pedig két első kategóriás. Az első hegy már szétrázta a mezőnyt, egy szökevénycsoport elment, benne a szlovák Peter Sagannal, aki már három szakaszt nyert az idei Touron, és aki a sprinterek pontversenyében is vezet.

Az 1517 méter magas második emelkedő még tovább szaggatta a kerekeseket, de az igazán izgalmas események az 1375 méteres Mur de Péguére-en történtek. Támadás nem történt ugyan, de a címvédő és több mint háromperces hátrányban lévő Cadel Evans defektet kapott a csúcson, és rengeteget kellett várnia, mire csapattársai utolérték, akiktől kérhetett egy hátsó kereket. A Cofidis csapat értesülései szerint ráadásul nem volt véletlen a defektje, valamit kiszórtak a versenyzők elé az útra. Erre utalhat az is, hogy nem az ausztrál volt az egyetlen, aki pórul járt.

Cadel Evans a Tour de France 14., Limoux és Foix közötti szakaszán 2012-ben.

A sárga trikós Bradley Wiggins és a többi élmenő úgy döntött, megvárják nagy riválisukat, lassabb tempóra váltottak. Egyedül az összetettben 8. Pierre Rolland szökött meg, de később ő is úgy döntött, hogy bevárja a többieket. Evans viszont nagyon nehezen kapaszkodott fel, mivel még kétszer meg kellett állnia, hogy megcsinálják a kerékpárját. Végül Wigginsék elég lassan tudtak menni ahhoz, hogy a BMC csapat felhozza kapitányát, így nem nőtt összetettben a címévédő hátránya.

Az élen az utolsó kilométerekre öten maradtak, közülük pedig a spanyol Luis-Leon Sánchez robbantott, és Peter Saganék nem tudták felvenni a tempóját. A Rabobank kerekese így 47 másodperces előnnyel nyerte a szakaszt, mögötte pedig a szlovák lett a második, aki így tovább növelte előnyét a zöld trikóért folyó pontversenyben.

Az élmenők a korábbi szakaszokhoz hasonlóan egy csoportban, több mint 18 perces hátránnyal értek be a győztes mögött.

Az etap végén Cadel Evans csapattársai megerősítették, hogy valami az úton az utolsó hegyen, ami kiszúrta a kerekeket, és valószínűleg a kísérő motorosok gumijai is megsérültek.

Tour de France
Állás
14. szakasz (Limoux-Foix, 191 km)
1. Luis-Leon Sánchez (spanyol, Rabobank) 4:50:29 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Liquigas) 47 másodperc hátrány
3. Sandy Casar (francia, FDJ) 47 mp. h.
 
Az összetettben (sárga trikó)
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 64:41:16 óra
2. Christopher Froome (brit, Sky) 2:05 perc hátrány
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 2:12 p. h.
4. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 3:19 p.h.
 
A sprinterek pontversenyében (zöld trikó)
1. Peter Sagan 333 pont
2. André Greipel (német, Lotto) 236
3. Matthew Goss (ausztrál, Orica) 203
 
A hegyi pontversenyben (pöttyös trikó)
1. Fredrik Kessiakoff (svéd, Astana) 69 pont
2. Pierre Rolland (francia, Europcar) 55
3. Chris Sörensen (dán, Saxo Bank) 39
 
A fiatalok versenyében (fehér trikó)
1. Tejay van Garderen (amerikai, BMC) 64:48:13 óra
2. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 1:54 perc hátrány
2. Peter Sagan 40:35 p.h.