Olimpia 2012

Ne fogj kezet senkivel - izolálják a brit sportolókat?

  • VNA

Furcsa ajánlást tettek a brit sport vezetői, akik arra kérik legjobbjaikat, Londonban nem fogjanak kezet riválisaikkal.

Nagy felháborodást okozott Angliában az a hír, amely szerint a brit sportélet egyik vezetője arra kérte a londoni olimpián szereplő sportolóikat, hogy - elsősorban higiéniai megfontolásokból - ne fogjanak kezet riválisaikkal és hivatalos személyekkel sem az olimpia alatt. A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) egyik vezető orvosa, Dr. Ian McCurdie által publikált ajánlás szerint az eredményes szereplésben bízó sportolóknak ilyen apró részletekre is figyelniük kell, ha sikeresek akarnak lenni. Véleménye szerint ugyanis a világ minden részéről érkező sportolók találkozása a fertőzések szempontjából „meglehetősen stresszes környezetnek” tekinthető.

A dobogó tetejéről már lehet majd kezet fogni a londoni olimpián? - Fotó :www.mirror.co.uk

„Azok a legnehezebb helyzetek, amikor egy közös fogadáson vagy étkezésen vagy, ahol húsz olyan emberrel kell kezet fognod, akivel korábban még sohasem találkoztál” - mondta McCurdie. Ez a kitétel csak egy része annak a napokban publikált ajánlásnak, amelyet a BOA adott ki az olimpiára készülő 550 sportolót és 450 hivatalos személyt magában foglaló csapatnak. Az ajánlások között szerepel a gyakori kézfogás és speciális kézmosó szappan használata is. „A sérülések mellett a sportolókra leselkedő legnagyobb veszély a betegség, amely alapvetően befolyásolhatja a teljesítményüket. Szeretnénk ennek veszélyt minimalizálni, de ehhez odafigyelés szükséges”

Hasonló előírás nem áll példa nélkül a sport világában, néhány éve a sertésinfluenza terjedése idején ugyanis például a norvég sífutó válogatottnál hoztak hasonló szabályokat, ott ráadásul még a csapaton belüli kézfogást is megtiltották mindenki számára.