Atlétika

Kenyában élesen kritizálják az amerikai olimpiai válogatót

Visszavonult kenyai atléták bírálták az ország sportszövetségének azon döntését, hogy a londoni olimpiára utazó válogatott egy részének az Egyesült Államokbeli Eugene-ben tartanak válogatót.

A Kenyai Atlétikai Szövetség elnöke, Isaiah Kiplagat a múlt héten jelentette be, hogy a június 2-i Gyémánt Liga-versenyen öt női és férfi futó indul 5000 és 10.000 méteren, akik közül az első három helyezett indulhat az ötkarikás játékokon. A döntést Eugene alacsonyabb tengerszint feletti magasságával indokolta, ami jobban hasonlít a londoni iszonyokhoz a hazainál, és ez elősegíheti az újabb kenyai aranyérme(ke)t. Férfi 10000 méteren 1968-ban, 5000 m-en 1988-ban győzött utoljára kenyai az olimpián. Korábbi sportolók ugyanakkor élesen kritizálták ezt a lépést.

"Kenya egy szuverén állam, nincs szükség arra, hogy az országon kívül tartsanak olimpiai válogatót" - mondta Paul Tergat, egykori maratoni világcsúcstartó és többszörös mezeifutó-világbajnok. Egy másik korábbi kiváló sportoló, Martin Keino szerint az olimpiai kvalifikációs verseny mindig nagy esemény Kenyában, amitől most megfosztják a szurkolókat.

A többi kenyai atlétának júniusban, Nairobiban tartanak válogatót.