Sporttudomány

Félnek a doppingtól - csirkét nevelnek maguknak a kínai maratoni futók

  • VNA

Csak a saját nevelésű csirke húsában bíznak a kínai maratoni futók - túl nagy az élelmiszer kockázat a hatalmas ázsiai országban.

Kínában sokfelé kapható klenbuterollal (és még ki tudja mivel) kezelt hús, ezért a kínai maratoni futó válogatott tagjai elhatározták, hogy saját maguk nevelnek majd csirkéket azért, hogy megfelelően tudjanak táplálkozni. Az Alberto Contador-féle dopping-ügy kapcsán került a klenbuterol nevű szer a nemzetközi sportvilág figyelmének középpontjába, amely szerepel a WADA által publikált dopping-listán. Több olyan ország is van (ahogy a hatharom.com-nak nyilatkozva ezt Tiszeker Ágnes is megerősítette korábban) viszont, ahol a húsipar gyakran használja mesterséges adalék anyagként ezt a szert, így a sportolók ebben az országban nem mehetnek biztosra a húsételek fogyasztásakor.

Kínában sokfelé nem tartják be az európai normákat a húsfeldolgozásban - Fotó:nytimes.com

Kínában különösen nagy százalékban található "klenbuterolos-hús", így elsőre ugyan meglepő a Shanghai Daily című újság cikkében megjelent hír, de mégis jól mutatja a sportolók szorult helyzetét. A kínai maratoni futó válogatott a londoni olimpia előtt Kína dél-nyugati részén, Yunnan tartományban készül, ahol a saját nevelésű csirkék mellett a hegyi emberektől átvett jak-húst is fogyasztanak. A sportolók a beszámolók szerint kínosan figyelnek arra, hogy ne az éttermekben felszolgált húsételeket fogyasszák. „Mivel nincs olyan étkezdénk, ahol garantáltan biztonságos ételeket tudunk fogyasztani, így saját magunknak kell megoldanunk az étkezést, hiszen túl rizikós lenne egy utcai árusnál enni” - írja az újság az egyik kínai sportvezetőre hivatkozva.

Az elmúlt évben számos élelmiszer-biztonsági probléma merült fel Kínában, így a szabályozások szigorítása nem csak sportszakmai kérdés. Egyes statisztikák szerint 2008-ban például hat gyermek halt meg a hatalmas ázsiai országban mérgezett étel miatt és közel 300.000-en betegedtek meg egy fertőzött tej szállítmány miatt.