Kerékpár

Ismét olasz siker a női országúti mezőnyversenyben

  • VNA

Marianne Vos sorozatban ötödször lett vb-ezüstérmes, újra egy olasz kerekes győzte le a holland klasszist az országúti mezőnyversenyben.

A Koppenhágában zajló országúti kerékpáros világbajnokságon szombaton két aranyérmet osztottak ki. A hölgyek számára a mezőnyverseny szerepelt a programban, ahol 140 kilométer megtétele után az olasz Giorgia Bronzini végzett az élen. A dán főváros központjában kialakított körpályán három körrel a vége előtt egy kanadai kerekes szökött el, de a Hughes-féle szökés nem volt eredményes, a mezőny ugyanis utolérte őt a cél előtt. A befutónál az olasz kerekes volt a leggyorsabb, aki ezzel pályafutása második világbajnoki címét szerezte. A befutónál a holland Marianne Vos bosszankodhatott és nem csak a második hely miatt. A 2006-os világbajnok holland kerekes úgy tűnik, hogy megvan átkozva a világbajnokságokon az utóbbi években, ez volt ugyanis sorozatban az ötödik ezüstérme.

 „Nem tudok szóhoz jutni, annyira boldog vagyok. Szeretném megköszönni a csapatomnak a segítséget. A befutó előtt már csak én maradtam az olasz kerekesek közül, de mégis hittem benne, hogy sikerülhet a hajrában mindenki előtt maradnom. Nem volt mit veszítenem a befutónál, hiszen korábban még egyszer sem sikerült ilyen jó sprintet teljesítenem. Én magam is meglepődtem, hogy megnyertem a hajrát” - nyilatkozta Giorgia Bronzini a befutó után. Az utóbbi öt évben negyedszer nyert olasz versenyző a női országúti versenyt, Bronzini pedig megvédte címét. A német Ina Teutenburg lett végül a bronzérmes.

Szombaton rendezték Koppenhágában a junior férfiak mezőnyversenyét is, ahol a francia Pierre-Henri Lecuisinier végzett az élen. A mezőnytől a hajrá előtt nem sokkal egy hatfős csoport szökött el, köztük a végül győztes francia kerekes is. Az utolsó kör végén a belga Martijn Degreve lett végül az ezüstérmes, míg a harmadik helyet a holland Steven Lammertink szerezte meg. A szökevények előnye sohasem ment 45 másodperc fölé, de a mezőny érdekes módon így sem tudta utolérni őket. A legendás német kerekes, Eric Zabel fia, a napokban új profi szerződést kapó Rick Zabel is ott tekert a mezőnyben, aki az ötödik helyet szerezte meg.