Tipp

Spartacus történelmet írhat

  • Cesc18

Szép summa ütheti a markunkat, ha Fabian Cancellara negyedik alkalommal is megnyeri a Flandriai Körversenyt.

Áprilisra fordulva a kerékpársport szerelmesei dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen jönnek a tavaszi kockaköves klasszikusok, elsőként hagyományosan a Flandriai Körverseny. Ez az egyik legnagyobb múltú és presztízsű országúti egynapos, az öt Monumentum egyike, az idei ráadásul a jubileumi 100. lesz.

Hogy mitől vált ez klasszikussá? Elsősorban a pokoli kemény kockaköves emelkedői miatt. Kulcsfontosságú a 18 pavés kaptatóból a Koppenberg, a Paterberg és az Oude Kwaremont. Előbbi egyes részein a meredekség eléri a 22%-ot is, itt szokott előfordulni, hogy ha valaki hibázik és emiatt feltorlódik a mezőny, akkor inkább tolva vagy a bringát a vállukra kapva teszik meg a métereket. Általában ezt a hármat emelik ki, de ideális támadási pont a Taaienberg is, amely szintén borzasztó nehéz. Ezek a kockaköves részek egyébként mind az utolsó 55 km-en kerülnek sorra, tehát hibázásra lehetőség nincs.

Tour of Flanders
Hatharom-tipp: Fabian Cancellara nyer
Odds: 4.48
Eddig éri meg: 3.70
Tipperősség: 4/10

A rövidke útvonal ismertető után lássuk a főhősünket. Az első számú favorit az a Fabian "Spartacus" Cancellara számít, aki a szezon végén visszavonul, így őt utoljára láthatjuk a flandriai kockaköveken. Nem azért akasztja szögre a sisakot, mert már nem ütőképes versenyző, hanem mert a családjának szeretne élni. Ebben az évben azonban még maximálisan odateszi magát és egy legendához méltóan szeretne búcsúzni. Semmi nem fontosabb neki mint ez és a jövő heti Párizs-Roubaix. Háromszoros bajnoka a Flandriai Körversenynek, rajta kívül ezt még öt klasszis mondhatja el magáról, a negyedik siker viszont még senkinek nem jött össze. Legendás sztori lenne, ha éppen a jubileumi 100-on írna történelmet. A formáját elnézve erre minden esély megvan, a két belga felvezetőversenyen, az E3 Harelbeke-n és a Gent-Welvegemen egyaránt a top 4-ben végzett. Főleg az előbbi versenyen elért negyedik helye a szenzáció, ezt ugyanis úgy hajtotta végre, hogy egy defekt miatt közel két percet vesztegelt az útszélén. Minden riválisa előtte volt, hihetetlen hátrányból kapaszkodott vissza rájuk, úgy ment a kockaköveken, amire nehéz szavakat találni. Egyébként is favoritnak számított, ezzel a tekerésével azonban megmutatta micsoda erő van benne még így az utolsó szezonjában is.

Rohamosan esik az oddsa, év elején 8.00-ról indult, jelenleg valahol már csak 3.75-ért lehet megfogadni. Persze rengeteg kihívója van, de akad egy tényező, ami miatt Cancellara kiemelkedik a mezőnyből. Ez pedig, hogy senki nem képes ezeken a kockaköves emelkedőkön ülve olyan tempóra, mint ő. Aszfalton kiállva a nyeregből lehet a legnagyobb tempót elérni felfelé, a pavén viszont ez nem hatékony módszer. A másik erőssége a svájci klasszisnak, hogy egyedül is jó tempóra képes, nem véletlenül olimpiai és világbajnok időfutamban. A három Flandriai győzelméből két alkalommal lerázott mindenkit és több, mint egy percet osztott ki a mezőnynek. Most is ezzel fog próbálkozni, és látva az E3-on mutatott erejét, sikerülhet is maga mögött hagynia a riválisait.

Ebben a 4.00 feletti oddsban remek érték van, ugyanakkor rengeteg versenyzőnek van esélye rajta kívül is nyerni, illetve a balszerencse, például defekt bármikor átírhatja a történetet. Szóval sok a buktató, így a téterősséggel sem szabad elszállni. Ami biztos, hogy "Spartacus" készen áll a történelmi sikerre, ha az égiek is vele lesznek, akkor ő haladhat át elsőkén a célvonalon.