Giro d'Italia

Az olasz meló

Május 6-án, pénteken kezdetét veszi a szezon első Grand Tour-megmérettetése, a 99. olasz háromhetes országúti kerékpárverseny.

Mielőtt megkezdenénk az esélylatolgatást, vessünk egy pillantást az útvonalra, ami bőven tartogat meglepetéseket a versenyzők számára. Apeldoornból indul a háromhetes küzdelem, összesen három napot tölt a karaván Hollandiában, majd egy hosszú transzferrel Kalabriába teszi át a székhelyét, hogy utána északnak indulva meghódítsák Olaszországot. Az első pihenőnapot követően már résen kell lenniük a kerekeseknek, ugyanis a hatodik szakaszon jön az első hegyi befutó az 1577 méter magas Roccaraso hegyre, de lesz murvás rész és időfutam is. Itt megnyerni nem, viszont elveszíteni egész könnyedén el lehet a versenyt. A második és harmadik hét a nagy hegyekről fog szólni, a 14. lehet a királyetap, ahol hat komoly emelkedő vár a mezőnyre. Lesz egy 10.8 kilométeres hegyi időfutam is Castelrotto és Alpi di Siusi síállomás között. A verseny végéhez közeledvén megérkeznek a Francia Alpok környékére, ahol többek között a 2715 méter magas Colle dell’Agnello hágón is átkelnek, ami egyébként az idei Giró legmagasabb pontja, tehát az itt elsőként áthaladó versenyző megkapja a legendás Cima Coppi különdíjat. A kemény hegymenetek után az utolsó szakaszon a sprintereké lesz a főszerep, a befutót Torinóban rendezik.

Összetett menők

A bukmékerek, a hazai és a külföldi szakírók egyaránt három névre szűkítették le a listát, akik megnyerhetik a Maglia Rosa-t, vagyis a rózsaszín trikót. Ők pedig nem mások, mint a 2013-as győztes Vincenzo Nibali, a 2009-es Vuelta-bajnok Alejandro Valverde és az egyik legnagyobb tehetség, Mikel Landa. A legkevesebbet a "Cápa" becenévre hallgató Nibalira fizetik, egészen pontosan 2.45-szörös pénzt. Gyakorlatilag minden tökéletes számára, kedvező az útvonal és egy bombaerős csapat - többek között Jakob Fuglsang, Tanel Kangert és Michele Scarponi fogja segíteni - veszi körül. Egyedül a formája kérdőjel, hiszen a Giro del Trentinón közel hét percet kapott Landától, igaz, egy kőkemény edzőtábor után érkezett arra a versenyre. Éppen ezért a személyi edzője, Paolo Slongo megnyugtatott mindenkit, hogy az olasz klasszis a gyenge szereplés ellenére jó állapotban van, de a 12 napos magaslati edzést nyilván megérezte a teste. Egyébként jól mutatja, hogy mennyire erős a csapata, ezen a bizonyos trentinói körön a dobogó második és harmadik helyét Kangert, illetve Fuglsang szerezte meg...

Nibali legfőbb kihívója a spanyol tehetség, Landa lesz, aki tavaly még a csapattársa volt, és éppen a Girón elért harmadik helyével robbant be. Év végén a Sky csapata azonnal lecsapott rá, és ezen a versenyen már csapatkapitányként szerepelhet. Először fog ő állni a hierarchia csúcsán, ami mindig plusz nyomást jelent. Vannak olyan versenyzők, akik segítőként kiválóak, ám amint rájuk kerül a teher, akkor nem tudnak maximumon teljesíteni. Landa esetében is ez egy kérdőjel, de szavazzunk neki bizalmat, és induljunk ki abból, hogy ez nem fogja befolyásolni a teljesítményét. Kiváló tavaszon van túl, és a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy úgy érzi még van benne, még tud az eddigieknél is jobbat nyújtani. A hegyekben valószínűleg pokoli erős lesz, őt is egy kiváló csapat veszi körül, viszont az időfutam az egyértelműen a gyenge pontja, ebben nem képes még felvenni a versenyt például Nibalival. 

Valverde indulása a legérdekesebb, hiszen hosszú pályafutása alatt soha egyszer nem tette tiszteletét ezen a versenyen. Egyrészről, mert neki általában a klasszikusok miatt pokoli kemény tavasza szokott lenni, másrészről pedig az olasz hegyek és időjárás nem különösebben a szíve csücske. Mivel a karrierje végéhez közeledik és a Tour de France-on nem ő lesz a csapatkapitány, így bevállalta a Girót. Jó formában van, rekordnak számító negyedik alkalommal húzta be a La Flèche Wallonne-t, és azon kívül is jó versenyei voltak az elmúlt hónapokban.

Várhatóan hármójuk között fog eldőlni az összetett, és ahogyan az lenni szokott egy háromhetes előtt, mindenkinél felvetődnek apróbb kérdések. Nibalit tartjuk a legfőbb favoritnak, nyert már Girót, ez lesz számára az év talán legfontosabb versenye, csak erre készült egész tavasszal és olyan, mintha neki rajzolták volna meg az útvonalat.

Érdemes azért az outsider mezőnyre is kitérni, ahol olyan neveket találunk, mint Tom Dumoulin, Rigoberto Uran, Rafal Majka vagy éppen Domenico Pozzovivo. Ők abszolút abba a kategóriába tartoznak, akik megráncigálhatják a nagyok bajszát. Sokan Dumoulint tartják a titkos esélyesnek, de a fiatal holland elmondta, hogy például az utóbbi időben nem volt magaslati edzőtáborban, anélkül pedig elég nehéz háromhetest nyerni. No meg rendre az Olimpiát emeli ki, ott szeretne nagyot alkotni az egyenkénti időfutamban. 

Ki lesz a 2016-os Giro d'Itala bajnoka? - a TippmixPro szorzói
Versenyző Odds
Vincenzo Nibali 2.45
Mikel Landa 3.00
Alejandro Valverde 6.75
Ilnur Zakarin 12.00
Rigobert Uran 13.50
Rafal Majka 16.00
Tom Dumoulin 34.00
Domenico Pozzovivo 34.00
Jakob Fuglsang 40.00

Sprinterek

Nem csak az összetettért és a hegyekben, hanem a sík szakaszokon is remek küzdelmet láthatunk majd, ugyanis több kiváló sprinter is ott lesz a mezőnyben. Például a két német sztár, Marcel Kittel és André Greipel. Alapvetően rájuk kell majd figyelni, de az olaszok is alkothatnak, például Elia Viviani, Giacomo Nizzolo vagy Sacha Modolo

  • Pro
    Cesc18
    2016. május 5., Csütörtök 13:58

    Giro d'Italia 2016 | 1. szakasz

    2016. május 6., Péntek 12:45
    • Ország:Olaszország
    • Fogadás típusa:Nyertes
    • Tipp:Tom Dumoulin
    • Odds:2.05
    • Eddig éri meg:1.95
    • Tét:4
    • INDOKLÁS:

      Egyenkénti időfutammal veszi kezdetét az olasz kör, méghozzá Hollandiában. A táv 9.8 km lesz és teljesen sík, viszont lesz néhány trükkös kanyar. A két legnagyobb favorit a szakaszgyőzelemre Cancellara és a hazai közönség előtt versenyző Dumoulin. Előbbi tegnap nyilatkozta, hogy gyomor problémái vannak, erőtlen, lázzal is küzdött. Nemrég twitteren is azt írta ki, hogy elég balszerencsés, de próbál pozitívan állni a dolgokhoz. Nem valószínű, hogy 100%-osan tud majd odaállni holnap a rajthoz, márpedig akkor meglepő lenne a győzelme. A bukik el is kezdték emelni az oddsát, egyébként még az indulása is kérdéses. Dumoulin nagyon készül, hazai pálya, tavaly a Touron Utrechtben nem jött össze neki, most azonban jobb esélye van. Idén az időfutam olimpiai aranyat tűzte ki magának, erre is készül a legtöbbet, szóval nagy menet várható tőle. Nem csak a hazai pályán aratott szakaszgyőzelem, hanem a rózsaszín trikó is a tét, ami a nyertes jó pár szakaszon át viselhet.

    • Eredmény:

      Tom Dumoulin 1.

    • kimenetel
      Nyereség
    • 4.20