Vuelta a Espana

Moreno nyerte a keddi szakaszt, Cavendish feladta a versenyt

  • MTI

A spanyol Daniel Moreno nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny első hegyi szakaszát, míg összetettben a francia Sylvain Chavanel vette át a vezetést.

A Baza és Sierra Nevada közötti 172 km-es 4. etapon a mezőnytől meglépett szökevénycsoportból ketten, Moreno és a dán Chris Sörensen egészen a célig kitartottak, igaz az első csoporttal szemben mindössze 11 másodperc előnyük maradt.

A karavánban az esélyesek kizárólag egymásra figyeltek, egyetlen ritmusváltás sem volt, így senki nem tudott előnyt szerezni. Az egyedüli meglepetés, hogy a legnagyobb favoritok közé sorolt spanyol Igor Antón ennek ellenére leszakadt riválisaitól, s közel másfél perces hátrányt szedett össze. Chavanel is lemaradt az utolsó kilométereken, de a hétfőn győztes szökevénycsoportból ő végzett a legelőrébb, így összetettben az élre került.

Feladta a versenyt a világ leggyorsabb bringásának számító brit Mark Cavendish. A csapat közlése szerint a 26 éves versenyző azért szakadt le minden nap a főmezőnytől, mert nem bírja az ilyen nagy hőséget. Ezzel eldőlt, hogy az idei Girón és Touron egyaránt öt részsikert aratott Cavendish-nek nem sikerül ebben az évben az, hogy mindhárom háromhetes körversenyen szakaszt nyerjen. Ez a bravúrt korábban csak a spanyol Miguel Poblet (1956), az olasz Pierino Baffi (1958) és Alessandro Petacchi (2003) hajtotta végre.

Vuelta a Espana
4. szakasz, Baza-Sierra Nevada, 172 km, hegyi befutó:
1. Daniel Moreno (spanyol, Katyusa) 4:51:53
2. Chris Sörensen (dán, Saxo Bank) 3 mp hátrány
3. Daniel Martin (ír, Garmin-Cervelo) 11 mp h.
Az összetettben:
1. Sylvain Chavanel (francia, QuickStep) 13:19:09 ó
2. Daniel Moreno (spanyol, Katyusa)
43 mp hátrány
3. Jakob Fuglsang (dán, Leopard-Trek) 49 mp h.