London 2012

Kitiltják a brit atlétákat a megnyitóról

Charles van Commenee, a brit atléták szövetségi kapitánya ragaszkodik hozzá, hogy versenyzői ne vehessenek részt a jövő évi londoni olimpiai megnyitóünnepségén.

"Ha részt vesznek a megnyitón, az nem épp a felkészülésüket szolgálja életük legfontosabb eseménye előtt. Ez egyszerűen nem megvalósítható, de természetesen a záróünnepélyre mindenki elmehet" - nyilatkozta van Commenee.

Az 57 éves, holland állampolgárságú edző eddig is keménykezűségéről volt híres, most elmondása szerint saját érdekükben tiltja el a sportolókat a színpompás megnyitótól, mert a részvétel veszélyeztetné éremesélyeiket. "Július 27-én egyetlen atléta sem jelenik meg az Olimpiai Stadionban."

A határozat egyben azt is jelenti, hogy a brit atléták ki vannak zárva abból, hogy részt vegyenek az olimpiai fáklya hordozásának utolsó szakaszában, vagy akár közülük gyújtsa meg valaki a lángot. 2000-ben az ausztrál őslakosoktól származó Cathy Freeman gyújtotta meg Sydneyben a lángot, alig egy nappal később pedig aranyérmet nyert 400 méteres síkfutásban.

A rendezők eddig nem nevezték meg, hogy ki fogja meggyújtani a lángot, de Lord Coe, a szervezőbizottság elnöke már célzott arra, hogy Daley Thompson, az 1980-as és 1984-es játékok tízpróbázó bajnoka lehet a "váltó utolsó embere".