NB I

Előremenekülés és visszaszámlálás Fehérváron

  • Göbölyös János

Három, kettő, egy…Tűz! Három lehetőség közül egyet illene kihasználni. Kettő pontnyira volt a Videoton 1976-ban az aranyéremtől. Egy gólon múlott 2010-ben a bajnoki cím. Tűzbe mernénk tenni a kezünket a fehérváriak 2011-es elsőségéért?

Hely    Gy    D    V    Gólk      Pont
1       11     3    2    33-16      36
Normális esetben igen lenne a válasz, hiszen a Vidinek hét pont az előnye (egy évvel ezelőtt csak kettő volt a Debrecennel szemben), a legerősebb a játékosállománya (tavaly a Lokié volt az), pénz van (ott is…), a szakmai munka folyamatos (a DVSC-nél télen edzőt cseréltek). Az összehasonlítás annyiban sántít, hogy a Vidi-Loki szendvicsben ott lapul még három csapat (ZTE, Kaposvár, Fradi), ám futballszakmai előrejelzések szerint egyik sem akadhat meg a fehérváriak torkán, azaz csak a tavalyi bajnokot kellene lenyelni.

S hogy mi okozhat mégis némi étvágytalanságot a Sóstói stadionban? Például dr. Mezey Györgynek, a Sport7-ben tett nyilatkozata, melyben többek között azt mondta, hogy  "ennek a csapatnak bajnokságot kell nyerni, ha nem tesznek keresztbe, nem ártanak, akkor meg is fogja nyerni. Játékerejét nézve jobb ez a Videoton mint a tavalyi volt, a háttérben a történéseket nézve rosszabb. A csapatkialakítás, a jövőkép számomra is rejtély"

Súlyos kijelentés a bajnoki címre legesélyesebb gárda edzőjétől. Pedig ha valaki, ő aztán tudja, hogyan kell megóvni a játékosokat a külvilág zajától, miként kell felkészíteni őket testben és lélekben, és melyik az adott helyzetben legcélszerűbb taktika. Leszámítva a Maribor elleni bukást az Európa Liga-selejtezőben, valamint a NB I nyitófordulójában játszott döntetlent az újonc Siófokkal, a rendszer tökéletesen működött. A kezdeti gyengélkedés miatt a lelátóról érkező támadásokat Mezey doktor hatásosan visszaverte, attól kezdve meggyőzően teljesített a csapat, megnyugodtak a szurkolók is. Ahogy teltek a hetek, úgy látogatták egyre többen a mérkőzéseket, a rázósabb meccseken valódi futballhangulat uralkodott a stadionban.

Elek Ákos, Andre Alves és a többiek a klub első bajnoki diadalára készülnek

Növelte a fehérváriak respektjét, hogy a megfiatalított, és remek őszt produkáló magyar válogatottban is helyet kapott néhány játékosuk, sőt, Lipták Zoltán, Lázár Pál és Elek Ákos címeres mezben is emlékezeteset nyújtott. Aztán végre lezárult egy hosszú folyamat, ami később a nemzeti csapat hasznára is válhat, hiszen Egervári Sándor szövetségi kapitány fantáziáját is megmozgatta: Nemanja Nikolics magyar állampolgárságot kapott.

A leghatékonyabb motivációt mégsem az előbbi események jelentették, hanem egy most még értéktelen dísztárgy. Bekeretezett üres tabló hirdeti a felújított Sóstói stadion falán, hogy "ide kerül majd a klub első bajnokcsapatának fotója". A játékosok hat éve naponta szembesülnek a felirattal, ám eddig senkinek sem sikerült fényképekkel helyettesíteni a szöveget. Pedig tavaly talán már a fotók is elkészültek, elég lett volna egyetlen gólt szerezni a Győr ellen az utolsó meccsen, és akkor most nem az áhított cél elérése, hanem a címvédés lenne a téma.

De történt más is, ami nem feltétlenül a nyugodt munkát segítette Fehérváron. Először a góllövőlistát utcahosszal vezető, s ezáltal több külföldi klub érdeklődését felkeltő André Alves jövője foglalkoztatta az érintetteket, a játékost azért, mert 28 évesen szeretett volna a magyarnál nívósabb bajnokságban brillírozni, a vezetők pedig azon törték a fejüket, kivel pótolják majd a brazilt. Aztán magától megoldódott az ügy, senki nem vitte el a csatárt a Videoton által megszabott összegért, de nem is próbáltak alkudni az árból. Ennek persze Mezey György örült a legjobban, mert bár elmondása szerint ő is azon volt, hogy Alves menjen, mert megérdemli, a maradása mindenképpen (szakmai) nyereség a Videoton számára.

Távozott:
Martin Kayongo-Mutumba
Présinger Ádám
Goran Vujovics
Margitics Andor
Baracskai Roland

Érkezett:
Somodi Bence
Ízing Martin
Elek Bence

Az ügy valamennyi szereplője hamar túltette magát a történteken, s már-már azt hitték, hogy csendben és tartalmasan lepereg a felkészülési időszak, amikor az átigazolási szezon egyik legnagyobb hibáját követte el valaki. Hogy pontosan ki tévedett, azt most már felesleges boncolgatni, gyanítható, hogy a kollektív felelősség minősített esetével állunk szemben. A klub honlapja egyszerűen "amatőr hiba" címmel foglalja össze a nem mindennapi történetet, aminek lényege, hogy a brazil César nem lett a Videoton játékosa. Pedig minden simán ment (próbajáték, mérkőzés, orvosi vizsgálat, megállapodás, szerződés…), ám a számítógépes FIFA-rendszer hétfőn éjfélkor lezárt, s mivel a brazilok jóváhagyó válasza két perccel a határidő lejárta után érkezett meg, a fogadó fél már tehetetlen volt. Óriási blama, főként annak tudatában, hogy Mezey már február elején, a cádizi edzőtáborban szorgalmazta a csatár szerződtetését.

Most kell tehát nagy levegőt venni mindenkinek Fehérváron! Elfelejteni a rosszat, és csak az őszi menetelés és a téli felkészülés pozitív élményeiből meríteni. Aztán kezdődhet a visszaszámlálás - a bajnoki címig.

Felkészülési mérkőzések:

Videoton-Spartak Zlatibor Voda    1-1
Videoton-Slovan Bratislava          1-0
Chiclana de la Frontera-Videoton 12-1
Cadíz-Videoton                             1-0
Lokomotív Moszkva-Videoton       1-0
FK Indjija-Videoton                        1-2
Xerez CD-Videoton                       0-0
Videoton-Újpest                            2-1
Videoton-Paks (Liga-kupa)          1-1

Főpróba

A Liga-kupa negyeddöntőjének visszavágóján a gól nélküli döntetlen azt jelentette, hogy a Videoton kiesett. Dr. Mezey György az alábi csapatot szerepeltette:

Paks-Videoton 0-0
Videoton FC: Bozsovics - Andics, Vaskó, Lipták, Lázár - Gosztonyi (Nagy D.), Sándor, Elek, Polonkai (Vasziljevics) - Nikolics (Farkas B., Lencse), Alves.