Darts

Van Gerwen, Anderson és az újoncok - íme a 2018-as PL-mezőny

Megújult mezőnnyel indul feburárban a 2018-as Premier League Darts.

A világbajnoki döntő után a Premier League mezőnye is kihirdetésre került az Ally Pallyben. A jól megszokott nevek közül többen is szenvedtek 2017-ben, majd a vb-n is betliztek, így várható volt, hogy egy megújult tízest láthatunk majd februártól. 

A világranglista első négy helyezettje automatikusan meghívást kap, ezen felül pedig további hat szabadkártyát osztanak ki. Alanyi jogon vehet tehát majd részt a világelső Michael van Gerwen, a tavalyi döntős Peter Wright, a friss világbajnok Rob Cross és a 2015-ös győztes Gary Anderson.

Szabadkártyát kapott a tavalyi World Grand Prix-bajnok Daryl Gurney és a Bajnokok Ligája-győztes Mensur Suljovic, továbbá a 13. Premier League szezonjára készülő Raymond van Barneveld, az egykori döntős Simon Whitlock, a UK Open-finalista Gerwyn Price és az angol Michael Smith.

A visszavonuló Phil Taylor mellett tehát olyan nevek maradtak ki, mint Adrian Lewis, James Wade és Dave Chisnall, illetve, ha a tavalyi mezőnyt nézzük, akkor rajtuk kívül Jelle Klaasennek és Kim Huybrechts-nek sem sikerült kiharcolnia az újbóli indulást. 

"Felfrissült a Premier League. Van négy debütáló és egy valóban globális mezőny. Nem volt könnyű a hat játékost kiválasztani, mert sokan pályáztak, többek között sok olyan játékos, akik már évek óta benne voltak a mezőnyben."

Azt hiszem, hogy Rob személyében új szupersztárunk van, aki igazi kihívás elé állítja Van Gerwent, Andersont és Wrightot. Mensur a rajongók kedvence, egy csodás személyiség, aki igazi győztes típus. 

- mondta Barry Hearn, a PDC elnöke, aki hozzátette, hogy a kiválasztásnál a világbajnoki eredmény a legfontosabb, de nem az egyetlen kritérium: "Mensur például egész szezonban fantasztikusan játszott, így abszolút megérdemli az esélyt a Premier League-ben."

Talán Whitlock és Smith szabadkártyája megkérődjelezhető, hiszen nekik nem volt kiemelkedő a 2017-es évük, igaz, előbbi játszott egy WGP-döntőt és a világranglistán a 9. helyen áll, míg utóbbi a szezon második felében kifejezetten jól játszott. Ettől függetlenül Smith-t teljesen meglepetésként érte, hogy meghívást kapott. Twitter-oldalán jó néhány meglepett hangulatjel után csak annyit írt, hogy "köszönöm, Barry Hearn".

Whitlock sem volt biztos az indulásban: "Tudtam, hogy van esélyem, de nem voltam benne biztos, hogy kiválasztásra kerülök, mert a világbajnokság és a szezon hajrája nem sikerült jó. De örülök, hogy a szezon másik felében mutatott formám elég volt egy szabadkártyához. Korábban döntőztem, hiszek benne, hogy ismét sikerülhet." - írta az ausztrál a hivatalos oldalán.

A kimaradók közül talán Dave Chisnall lehet a leginkább csalódott, hiszen ő ranglista nyolcadikként nem kapta meg a lehetőséget. Ugyanakkor tavaly nagyon gyenge szezonja volt, így nem is nagyon számíthatott szabadkártyára, mint ahogyan a top 20-ból is kicsúszó Adrian Lewis sem. 

A fogadóirodák már ki is dobták az oddsokat, természetesen az elmúlt két kiírás bajnoka, Van Gerwen a toronymagas favorit, utána viszont a két skót klasszist megelőzve, Cross következik. 

Ki lesz a 2018-as Premier League Darts bajnoka?
Michael van Gerwen 1.80
Rob Cross 4.50
Gary Anderson 6.50
Peter Wright 9.00
Daryl Gurney 34.00
Raymond van Barneveld 34.00
Mensur Suljovic 41.00
Michael Smith 67.00
Gerwyn Price 81.00
Simon Whitlock 151.00

A 2018-as Premier League sorozat februán 1-én Dublinban rajtol, a londoni nagydöntőre pedig május 17-én kerül majd sor. Ahogyan a korábbi években, úgy most is hétről-hétre követjük majd az eseményeket, és fogadás tekintetében megpróbálunk hasonlóan hatékonyan tippelni, mint a világbajnokságon.