Darts-vb

Űrdarts-cal küldték haza a vb egyik favoritját, Van Gerwen szetteket bukott

Összejött a Michael van Gerwen-Raymond van Barneveld álomnegyeddöntő, Peter Wright viszont óriási meglepetésre búcsúzott már a legjobb 32 között búcsúzott.

A karácsonyi pihenő után hat mérkőzéssel folytatódott a világbajnokság. A délután első összecsapásán a 10. kiemelt Simon Whitlock és a 23. Darren Webster nézett farkasszemet egymással. Tavaly szintén a 32 között találkoztak, és akkor az angol 4-0-lal gázolt át az ausztrál Varázslón. Sokkal szorosabbra a mostani meccsük sem sikerült, Webster egy szettet engedve magabiztos győzelemmel menetelt tovább, akik pedig velünk tartottak, könnyű 2.10-szeres pénzt vághattak zsebre. 

Whitlock után egy másik top 15-ös dartsos, Alan Norris is csomagolhatott, miután 4-1-es vereséget szenvedett James Richardson ellen. Norrisnak volt ugyan egy pazar két duplás kiszállója, azt leszámítva viszont nagyon gyatrán, 27%-ban tudta csak megdobni a kiszállókat, így honfitársától 86-os átlag is elegendő volt a továbbjutáshoz.

Folytatva a sormintát, Antonio Alcinas ugyancsak 4-1 arányban győzte le az első kör meglepetésemberét, Kevin Münch-t. A német ezúttal meg sem közelítette az Adrian Lewis ellen mutatott játékát, 82-es átlaggal pedig esélye sem volt, pláne úgy, hogy a spanyol viszont ihletett formában dobált.

Alcinas továbbjutásával egy hely maradt még kiadó a legjobb 16 között, melyre az esti szakasz első két főszereplője, a 2. kiemelt Peter Wright és a selejtezős Jamie Lewis pályáztak. Messze a skót számított a találkozó favoritjának, és az ő szemszögéből remekül indult a meccs, hiszen hátsó pályáról tudta elhozni az első szettet. A második, harmadik és negyedik felvonásban viszont Lewis emberfeletti dartsot tett a színpadra, mondhatni Van Gerwen magasságokban járt.

Döbbenetesen nagyot játszott Lewis. - Fotó: skysports.com

Három 12 nyilassal egyenlített, majd még erre is rápakolva, 120-as átlaggal a vezetést is átvette. Wright is eszeveszett nagyot játszott, de a walesi pokoli játékával csak részben tudott konkurálni. Lewis a negyedik szettben sem vett vissza a tempóból, 2-0-ra ment el, majd itt következett az első hullámvölgy nála, ám hiába kapaszkodott vissza a 2014-es finalista, a döntő legben ismét varázsolt a walesi és egy 121-es kiszállóval 3-1-ra lépett meg. 

Az ötödik felvonásban már érződött a feszültség, Lewis keze sem úgy sült és úgy tűnt, hogy Wright visszakapaszkodhat a meccsbe, de hiába a négy szettnyíl, mindegyiket elpuskázta, ez pedig nem maradt büntetlenül. A walesi döntő legre mentette a szettet és nyomás alatt sem remegett meg a keze a meccsnyilaknál.

Lewis 107.67-es átlaggal jutott tovább, míg Wright 103.44-gyel mindössze egy szettet tudott fogni. 

Forrás: www.facebook.com/pdchungarianfanclub/

A torna eddigi legnagyobb meglepetését okozta Lewis, vele együtt összesen hét nem kiemelt dartsos jutott be a legjobb 16 közé, ilyenre pedig korábban még nem volt példa a világbajnokságok történetében.

Nehezen hiszem el, hogy nyertem. Vártam, hogy jó meccset játsszunk, de nem gondoltam volna, hogy legyőzöm. Az elmúlt hetekben jól ment a játék, így egyre inkább hiszek magamban. Bízok benne, hogy a folytatásban is hasonlóan tudok teljesíteni.

- mondta Lewis, akire a negyeddöntőben James Richardson vár.

Nem sok idő volt felocsúdni a csodából, ugyanis nem sokkal Wrighték után már az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveldet és jó barátját, Vincent van der Voortot konferálták fel. Itt már a legjobb nyolc közé jutás volt a tét, Van der Voort pedig rögtön egy parádés 156-os kiszállóval kezdett. Barney azonban nem a játékos, akit ennyivel zavarba lehetne hozni, remek játékkal megfordította a szettet a javára. Ami azonban nem jött össze honfitársának az első felvonásban, azt megcsinálta a másodikban, méghozzá a döntő legben egy bullos kiszállóval, így 1-1-es állással mehettek szusszanni. 

A szünet után Van der Voort nem tudta tartani Barney tempóját, így hiába indult szorosan a meccs, a végére rendesen kinyílt az olló köztük, és az ötszörös világbajnok holland magabiztosan jutott be a negyeddöntőbe. 

Az est utolsó összecsapásán a világelső Michael van Gerwen és a 16. kiemelt Gerwyn Price lépett a ringbe, a győztesre pedig éppen Barneveld várt. A walesi 0-10-es egymás elleni mutatóval várta a meccset, az elmúlt 35 legjükből 30-at Van Gerwen nyert, így nem is nagyon volt kérdés, hogy ki a meccs favoritja...

"Mighty Mike" szekere azonban döcögött, ugyan döntő legben így is megnyerte az első két szettet, de utána Price pillanatai következtek. A walesi egyre jobban kezdett dobni és zsinórban hat leget nyerve kiegyenlített. 

A rövid szusszanó sem hozott változást, Price egyre inkább elkezdett hinni a győzelemben, míg Van Gerwen önbizalmát kezdte veszteni. A walesi már hátsó pályáról befejezhette volna egy 148-as kiszállóval, de a duplát elrontotta, kezdésből azonban még mindig nagyon jó sansza volt. Pláne úgy, hogy pillanatok alatt elért a D20-ig, ám itt megremegett a keze és több szettnyilat is elpuskázott, míg Van Gerwen elsőre megdobta. Megúszta a holland, aki innen már nem is engedte ki a győzelmet a kezei közül.

PDC darts-vb, 11. játéknap (december 27, szerda) eredmények:
Meccs Eredmény
Simon Whitlock-Darren Webster 1-4
Alan Norris-James Richardson 1-4
Kevin Münch-Antonio Alcinas 1-4
Peter Wright-Jamie Lewis 1-4
Vincent van der Voort-Raymond van Barneveld 1-4
Michael van Gerwen-Gerwyn Price 4-2

Kattints a képre a játékért!