Vizes Eb

Cseh Laci a vb után az Eb-n is érmet nyerhet 50 pillangón

A londoni Vizes Eb második úszó versenynapján összesen öt egyéni számban osztanak érmeket. Háromban magyar úszóért is szurkolhatunk, tehát ismét egy izgalmas este előtt állunk.

Férfi 50m pillangó

Rögtön az esti szakasz első döntőjében lesz magyar érdekeltség, méghozzá Cseh László révén. A magyar klasszis a tavalyi kazanyi világbajnoksághoz hasonlóan, ezúttal is szerencsét próbál 50 pillangón. Oroszországban komoly meglepetésre tudott érmet szerezni, senki nem várta ezt tőle. Hatalmas időket repesztett, ezek után pedig a kontinensviadalon is számolni kell vele. Különösebb gond nélkül, 23.57-es idővel jutott be a döntőbe, amely bőven elmarad a 2015-ös vb-n produkált úszásaitól, de úgy véli, a fináléban ezen képes lesz javítani - jó előjel, hogy a délelőtti 200 vegyes pillangó részén az Eb-csúcsnál jobbat ment. Mindenféleképpen szükség lesz rá, mert nem rossz a mezőny. Az ukrán Andrij Govorov kiemelkedik, 22.73-as idejével új Eb-csúcsot állított fel, és ez az idő már csak három tizedre van Rafael Munoz Perez 2009-ben repesztett cáparuhás világrekordjától. Nehéz elképzelni, hogy Govorovot bárki legyőzze, az ezüstre viszont többen is pályáznak. Laci legnagyobb kihívója a hazai közönség támogatását élvező Benjamin Proud lesz, aki két éve bronzérmet nyert Berlinben. De nem lehet leírni az olasz Piero Codiát és a címvédő fehérorosz Yauhen Tsurkint sem. Az ukrán mögött borzasztó nagy harc várható a dobogóért, abszolút esélyes Laci is az éremre, de mivel 50 méterről beszélünk, és rettentően közel vannak egymáshoz, rizikós erre a számra fogadni. 

Hol végez Cseh László?
1-3. 4-6. Más
TippmixPro @ 1.61 TippmixPro @ 2.90 TippmixPro @ 6.00

Férfi 100m hát

Nem könnyű jósolni férfi 100 háton sem, ahol óriási meglepetésre a címvédő brit Chris Walker-Hebborn már az elődöntőben kiesett. Gyakorlatilag egy igazán nagy ász maradt így a mezőnyben, őt pedig Camille Lacourtnak hívják. Nem biztos azonban, hogy az ő nyakába kerül a legfényesebb érem, hiszen többen is remek formában vannak. Például a görög Apostolos Christou, aki a legjobb idővel jutott a fináléba. Nagy lehetőség ez egy komoly cím elérésére az izraeli Yakov Yan Toumarkinnak, az olasz Simone Sabbioninak vagy az orosz Grigory Tarasevichnek. Velük találkozhattunk már világversenyeken is, előbbinek Európa-bajnokságról ezüstérme is van, de alapvetően nem róluk szokott szólni ez a szám.

Szándékosan hagytuk a végére Balog Gábort, aki a hetedik legjobb idővel jutott a fináléba. Neki az erősebbik száma a 200, de itt a két hosszas távon is lehet esélye egy szép eredményre, ha sikerül javítania a hétfői úszásán. Egy érem az nagyon komoly bravúr lenne, ezt az erre kínált 14-szeres pénz is mutatja, két versenyzőt viszont talán képes lehet megelőzni.

Hol végez Balog Gábor?
1-3. 4-6. Más
TippmixPro @ 14.00 TippmixPro @ 2.35 TippmixPro @ 1.57

Női 200m hát

Ebben a számban az érem az szinte garantált, köszönhetően Hosszú Katinkának, aki egy aranyérmet már nyert, méghozzá 400 vegyesen. Ő az egyértelmű favorit 200 háton, annak ellenére, hogy soha nem nyerte még meg ezt a számot sem Eb-n, sem vb-n. Viszont tavaly Kazanyban már szorongatta a legjobbakat és bronzérmes lett. Európában már egyértelműen királynője lehet ennek a számnak is, a mezőnyből senki nem úszott idén nála jobb időt. A döntőbe ugyan csak a harmadik legjobb idővel jutott be, viszont előtte negyedórával úszta le a 400 vegyes döntőt, tehát érthető a visszafogottabb teljesítmény. De semmi szükség nem is volt az erőfitogtatásra, ugyanakkor a bukmékerek így sem kínálnak a győzelmére oddsot. Ott lesz viszont a mezőnyben Burián Kata is, aki a negyedik legjobb időt úszta a hétfői elődöntőben, de ami még fontosabb, 23 századra van az olimpiai A-szinttől. Ha sikerülne ennyit javulni az komoly dolog lenne, egy érem pedig pláne. A reális egy 4-6. közötti helyezés, ami szintén csodás eredmény.

Hol végez Burián Kata?
1-3. 4-6. Más
TippmixPro @ 10.00 TippmixPro @ 1.61 TippmixPro @ 2.45

Természetesen elődöntőket is rendeznek majd: női 100m gyorson Katinka nem indult el, viszont Verrasztó Evelynért izgulhatunk, a férfiaknál pedig 200 vegyesen Cseh László és Gratz Benjamin áll rajtkőre, míg 200 gyorson Bernek Péter és Kozma Dominik.

Program (május 17, kedd):
Kezdés Szám Magyar érdekeltség
19:02 Férfi 50m pillangó - DÖNTŐ Cseh László
19:07 Női 100m gyors - Elődöntő Verrasztó Evelyn
19:15 Férfi 100m hát - DÖNTŐ Balog Gábor
19:21 Női 50m pillangó - DÖNTŐ -
19:36 Férfi 100m mell - DÖNTŐ -
19:42 Női 100m mell - Elődöntő -
19:50 Férfi 200m vegyes - Elődöntő Cseh László, Gratz Benjamin
20:08 Női 200m hát - DÖNTŐ Hosszú Katinka, Burián Kata
20:23 Férfi 200m gyors Bernek Péter, Kozma Dominik
20:40 4x100m vegyes - DÖNTŐ Földházi, Financsek, Verrasztó, Jakabos