Miami tenisztorna

Floridában is Djokovics lesz az úr?

Szerdán rajtol a szezon második Masters-viadala, a Miami Open, ennek apropóján górcső alá vettük az esélyeket.

A 11-szeres Grand Slam-bajnok Novak Djokovics vasárnap sorozatban harmadik alkalommal is elhódította Indian Wellsben a trófeát, összességében pedig rekordnak számító ötödször. Hasonló bravúrra készül Miamiban is, ahol szintén nem talált legyőzőre tavaly és tavalyelőtt sem, viszont itt a hatodik sikerével "csak" beállíthatná Andre Agassi csúcsát. A Masters-tornák tekintetében viszont 27-nél jár, amivel holtversenyben áll az első helyen Rafa Nadallal, ha tehát megvédi a címét, akkor e tekintetben is csúcstartónak számítana. Floridában még inkább elképzelhetetlen, hogy bárki is megállítsa, hiszen a lassabb borítás, a kevésbé magasra pattanó labdák, mind mind az ő játékának kedveznek. Nem kapott különösebben nehéz sorsolást, az elődöntőig vezető úton Tomás Berdych lehet a legnagyobb név, akivel találkozik. Ő jelenleg túl sok veszélyt nem jelent, inkább Dominic Thiemet érdemes kiemelni, aki rohamléptekben közelít a top 10 felé, és benne megvan az a fiatalos vagányság, amivel megnehezítheti a szerb klasszis dolgát. Richard Gasquet is meg kell említeni, akinek általában jól szokott ezen a helyszínen menni és abszolút megoldható feladatok előtt áll.

A legjobb négy között viszont összejöhet a legnagyobb rangadó, vagyis Djokovics és Roger Federer csatája. Igen, a svájci legenda korábban tér vissza a térdsérüléséből, már Miamiban ütőt ragad. Kőkeményen dolgozott Melbourne óta, kíváncsian várjuk, hogy milyen formát mutat. Nem ez a Masters áll egyébként a legközelebb hozzá, igaz, hogy 2005-ben és 2006-ban is megnyerte, ugyanakkor azóta döntőbe sem tudott jutni. Most sem lesz könnyű dolga és nem csak a belgrádi riválisa miatt. Már a második körben ugyanis összetalálkozhat az argentin Juan Martín del Potróval. Tény, hogy a dél-amerikai játékos még csak most építi fel a játékát a hosszú kihagyása után, de elég jól ment neki az eddigi két versenyén, szóval nem lesz sétagalopp Federer számára. Ezen az ágon találjuk még az Indian Wellsben óriási meglepetésre elődöntőt játszó David Goffint, a US Open-bajnok Marin Cilicet és az egykori döntős David Ferrert is. Utóbbi lehet érdekes, aki Kaliforniában nem indult, elsősorban motivációs okokra hivatkozva. Ritkán hallani ilyet éljátékostól, de azt tudni kell, hogy Ferrer elképesztően pocsék mérleggel rendelkezik IW-ben, így könnyű szívvel engedte el azt a tornát. Miamit viszont nagyon is kedveli, nem lesz őt könnyű megállítani, hiába nem örvend igazán nagy formának.

A harmadik negyedben ígérkezik a legnagyobb harc az elődöntőért. Itt találjuk a négyszeres döntős Rafael Nadalt, a negyedik kiemelt Stan Wawrinkát, illetve három nagy adogatót, a kanadai Milos Raonicot, az amerikai John Isnert és az ausztrál Nick Kyrgiost. Kezdjük a sort a spanyol klasszissal, aki Indian Wellsben végre életjelet mutatott és előhúzott valamit a régiből. Ez a játék biztos erőt, lendületet ad neki, és bár a Miami Open trófea hiányzik a vitrinjéből, négyszer is játszott itt döntőt, tehát nem könnyű ellene ezen a helyszínen sem. Wawrinka borzasztó tenisszel és még borzasztóbb hozzáállással esett ki múlt héten a harmadik fordulóban. Ő mindig terített betli, nála soha nem lehet tudni mikor veszi elő a legjobbját, de meglepő lenne, ha ezt éppen ezen a tornán tenné meg, nem szokott ezen a borításon jól játszani. A Raonic, Isner, Kyrgios trió érdekes lehet, hiszen mindhárman jó formában vannak, ugyanakkor a lassabb felület közel sem kedvez annyira a játékuknak, mint kedvezett az Indian Wells-i pálya. De ettől függetlenül pokoli kellemetlen ellenfelek, főleg a kanadai, aki egy döntővel a háta mögött hatalmas önbizalommal vághat neki ennek a tornának. 

Az utolsó negyedben Andy Murray és Kei Nisikori kiemelkedik. Előbbi betlizett Indian Wellsben, de ezt már sokadszor láthattuk ott tőle, egyszerűen az a torna nem fekszik neki. Miami már sokkal inkább és mindig erre szívja fel jobban magát, ezen kapar jobban, ezen akar nagyot alkotni. Kétszer is össze is jött már neki a tornagyőzelem és még további kétszer döntőzött. Telente Floridában edzőtáborozik, tehát nem csoda, hogy jól megy neki itt. Hasonló okokból Nisikorira is különösen figyelni kell ezen a versenyen, hiszen ő pedig az IMG Tenisz Akadémián készül, aminek a központja szintén Floridában található. Murray dolgát a bolgár Grigor Dimitrov és a francia Gael Monfils nehezítheti meg, míg Nisikori első komolyabb ellenfele Jo-Wilfried Tsonga vagy Roberto Bautista Agut lehet. 

Ki lesz a miami Masters 2016-os bajnoka?
Jétékos Odds
Novak Djokovics 1.53
Andy Murray 5.50
Roger Federer 7.00
Stan Wawrinka 13.00
Kei Nisikori 15.00
Rafael Nadal 15.00
Milos Raonic 17.00
John Isner 26.00
Tomás Berdych 41.00