Davis Kupa

Djokovics vezetésével simán juthat tovább Szerbia

Egyértelmű párharcok a Davis Kupa első fordulójában, vajon borul valahol a papírforma?

Illik az esélylatolgatást a címvédő britekkel kezdeni, akik Birminghamben látják vendégül a japánokat. Miután az ázsiaiaknál vállalta a játékot Kei Nisikori, így azért nem annyira lefutott ez a párharc, de ahhoz, hogy legyen esélyük, mindenféleképpen le kell győznie Andy Murrayt. Ha nem sikerül, akkor gyakorlatilag borítékolható a szigetországiak továbbjutása. Murray mellett természetesen a bátyja, Jamie is ott lesz a keretben, ők ketten tavaly a végső győzelemig repítették a csapatot. 

Essünk túl a papírforma összecsapásokon. A 2014-es bajnok svájciaknál nem vállalta a játékot Roger Federer és Stan Wawrinka sem, így semmi esélyük nincsen idegenben, a három top 100-as teniszezőt is felvonultató olaszok ellen. Szerbia továbbjutása is borítékolható, déli szomszédunknál a világelső Novak Djokovics készen áll a harcra, de mellette ott lesz Viktor Troicki és Nenand Zimonjics is, ők hárman egyszer már összehozták a Davis Kupa-címet a nemzetüknek. Szintén egyértelmű a franciák sikere is, a vendég kanadaiaktól ezúttal távol marad Milos Raonic, így a juharleveleseknél egy top 50-es teniszező, Vasek Pospisil van a keretben, míg a galloknál négy top 20-as teniszező is játékra jelentkezik.

Az egyik legérdekesebb összecsapás a németek és a csehek küzdelme. A vendégeknél Tomás Berdych a húzónév, ha sikerül mindkét meccsét fognia - amire jó esély mutatkozik -, akkor Radek Stepánekkel kiegészülve párosban abszolválhatják a továbbjutást. Ők már kétszer is hozzásegítették csapatukat a végső sikerhez, de Lukás Rosolban is mindig benne van egy bravúr. Hazai részről egyébként Philipp Kohlschreiberen van a legnagyobb teher, tőle várják, hogy esetleg elkapja Berdychet. A 18 éves Alexander Zverev is meghívást kapott, neki ez lesz az első fellépése a Davis Kupában, kíváncsian várjunk, hogyan teljesít.

A bukmékerek elég egyértelműre veszik az argentinok továbbjutását, pedig idegenben, kemény pályán kell helytállniuk, igaz, négy olyan játékos van náluk a keretben, akik jó formában vannak és gyorsabb borításon is bizonyítottak már. A vendéglátó lengyelek az egyik leggyengébb csapatot tudhatják magukénak, bár van egy minőségi párosuk, egyesben viszont nem túl ütőképes teniszezőket tudnak kiállítani.

Nehéz dolguk lesz a tavaly óriási meglepetésre döntőig menetelő belgáknak. Hiába játszhatnak hazai pályán, továbbra is csak David Goffinra számíthatnak, a vendégeknél pedig Marin Cilic, Borna Coric és Ivan Dodig is ott lesz, ami elég jól hangzó trió. Nehéz elképzelni, hogy ezt a belgák egy szem Goffinnal megcsinálják.

Davis Kupa első forduló - a    szorzói
Nemzet Odds Nemzet Odds
Németország 2.40 Csehország 1.45
Olaszország 1.02 Svájc 7.50
Szerbia 1.04 Kazahsztán 6.75
Belgium 3.20 Horvátország 1.25
Nagy-Britannia 1.22 Japán 3.50
Lengyelország 3.15 Argentína 1.25
Franciaország 1.04 Kanada 7.00