EURO 2016

3 pont továbbjutást érhet?

Az előző évezred világbajnokságain még volt hasonló lebonyolítás, mint a jövő évi Európa-bajnokságon.

2016-tól kezdve új lebonyolítási rendszer van az Európa-bajnokságon, immáron 24 csapat veszi fel a küzdelmet a trófeáért. A csoportkörből ennek köszönhetően 16 gárda jut az egyenes kieséses körbe, amely lehetőséget biztosít a csoportharmadikoknak is a továbbjutásra. De vajon egy ilyen rendszerben hány pont kellhet ahhoz, hogy legyen esélyünk továbbcsúszni harmadik helyen?

161819

Segítségünkre az előző évezred három labdarúgó-világbajnokságának statisztikái vannak, ahol ugyanezen lebonyolítás alapján játszottak a csapatok. Habár '94-ig a győzelemért még csak 2 pont járt, így is könnyedén megállapíthatjuk, elég lenne-e egy győzelem Izland vagy Ausztria ellen vagy pedig 4 egység kéne.

1994, Egyesült Államok: Az Egyesült Államok és Olaszország is 4-4 ponttal végzett, így ők csúsztak be 15. és 16. csapatként a nyolcaddöntőbe, de a Kamerunt 6-1-re legázoló Oroszország 3 pontja már kevés volt.

1994-ben Olaszország csoportharmadikként továbbjutott, majd Roberto Baggio a döntőben hibázott...

1990, Olaszország: Négy csapat is 3 ponttal jutott tovább, ami igencsak extrém forgatókönyv alapján jöhetett létre. Igaz, a 3 pont itt egy győzelmet és egy döntetlent jelentett, tehát a mostani számítási rendszer szerint csak a hármat ikszelő Hollandia kvalifikálta magát 3 egységgel, de a kieső Ausztriának és Skóciának is egy-egy győzelme volt, ám ők még az új számítási rendszer szerint sem jutottak volna tovább, rosszabb gólkülönbségük miatt.

Kovács Kálmán, 1986-ban

1986, Mexikó: Ebben az évben nagyon rosszul jártunk a rendszer miatt, hiszen egy győzelemmel és két vereséggel estünk ki Bulgáriával és Uruguayjal szemben, amely gárdáknak csak két ikszük volt. A mostani számítási rendszer szerint azonban itt lett volna egy 2 pontos továbbjutó csapat, Bulgária.

Ahogy láthatjuk tehát a számok alapján, akár 2 ponttal is lehetséges a továbbjutás, ám a szinte biztos kvalifikáció csak a 4 egység lenne. Hogy vajon Ausztria vagy pedig Izland ellen van-e több esélyünk nyerni, arról már megoszlanak a vélemények, mindenesetre ha az első fordulóban nem szerzünk legalább egy pontot a sógorok ellen, akkor bajban lehetünk.

Megnyeri Magyarország az F-csoportot? Igen - 12.25 @Tippmixpro