Tenisz

Ki lesz az az öt játékos, aki csatlakozik a Djokovics, Federer, Nadal trióhoz?

Novak Djokovicsot, Roger Federert és Rafael Nadalt biztosan látni fogjuk a november 9-én kezdődő londoni világbajnokságon. Hozzájuk még öt játékos csatlakozik, és a csata meglehetősen szoros a kvalifikációs helyekért. A hatharom.com megpróbálja megjósolni, hogy az elkövetkezendő szűk egy hónapban, kiknek sikerül repjegyet váltania az angol fővárosba.

A héten zajló sanghaji, és az elkövetkezendő valenciai, bázeli és párizsi tornán nem csak a trófeáért, hanem a világbajnoki részvételért is küzdenek majd a játékosok. A november 9-én rajtoló World Tour Finals-re ugyanis a szezonban legjobban teljesítő nyolc játékos kap meghívást. Amit biztosra tudunk, hogy a világelső Novak Djokovics, a Grand Slam-rekorder Roger Federer és a 14 major tornagyőzelemmel rendelkező Rafael Nadal ott lesz a londoni O2 arénában.

Race to London
# Játékos Pontszám
1. Novak Djokovics (szerb) 8650
2. Roger Federer (svájci) 7020
3. Rafael Nadal (spanyol) 6735
4. Stan Wawrinka (svájci) 4795
5. Kei Nisikori (japán) 4255
6. Marin Cilic (horvát) 3980
7. Tomás Berdych (cseh) 3765
8. Milos Raonic (kanadai) 3740
9. Andy Murray (brit) 3565
10. David Ferrer (spanyol) 3535
11. Grigor Dimitrov (bolgár) 3405

Matematikailag még van esély arra, hogy a világranglista-negyedik Stan Wawrinka lecsússzon a vb-ről, de ehhez nagyon pocsékul kellene szerepelnie az elkövetkezendő hetekben, illetve mindegyik riválisának parádéznia kellene. A 4795 pontjával tehát biztonságban érezheti magát a svájci, de egyébként egy Grand Slam- és egy Masters-győzelemmel illik is ott lennie az angol fővárosban...

A maradék négy helyért hatalmas harc várható, hiszen az ötödik pozícióban tanyázó Kei Nisikori és a 11. Grigor Dimitrov között csupán 850 pont a különbség. A US Openen döntőig menetelő japán tehetség is lassan hátradőlhet, ugyanis a New Yorkban mutatott pazar teniszét a Távol-Keletre is át tudta menteni, megnyerte a Kuala Lumpur-i és a tokiói tornát is, amivel nagy lépést tett London felé. Pályafutása során egyébként először kvalifikálhatja magát a világbajnokságra. 

Akinek rettentően rezeg a léc, az a horvát Marin Cilic, aki a US Open-győzelmét követően nem igazán tudott rákoncentrálni az ázsiai megmérettetésekre. Már Pekingben is látszódott, hogy nincs csúcsformában, Sanghajban pedig abszolút bebizonyosodott, hogy teljesen szétesett, ugyanis rögtön az első fordulóban búcsúzott. Ezzel a betlivel szinte biztos, hogy kicsúszik a nyolcból, onnan pedig nem lesz egyszerű dolga visszakapaszkodnia. Ő is egyébként első vb-részvételéért harcol, négy éve ugyanis, amikor először bejött a világranglistán a top 10-be, akkor nem tudott annyi pontot gyűjteni, ami elegendő lett volna a londoni repjegyhez. 

Cilic korai kiesését a cseh Tomás Berdych, a kanadai Milos Raonic és a brit Andy Murray használhatja ki. Előbbi kifejezetten jól muzsikált a múlt héten Pekingben, ugyanis egészen a döntőig menetelt. Igaz, ott embertelen pofonba szalad bele Djokovics ellen (0:6, 2:6), de, ha ezúttal is lehozza a kötelezőket, akkor tehet egy lépést a vb felé, amelyen egyébként 2010 óta mindig ott volt. A korábbi években stabil résztvevője volt a World Tour Finals-nek Murray is, viszont az idei nem túl acélos szezonja miatt nagy hajrára van szüksége. Raonic áll jelenleg a nyolcadik helyen, de a formáját elnézve neki aligha lesz gondja azzal, hogy kvalifikálja magát. Múlt héten Tokióban döntőzött, és Sanghajban is nagyot menetelhet, hiszen Nadal ágára került, aki viszont még nincs csúcsformában. 

A spanyol David Ferrer az ázsiai tornák előtt még jó helyzetben volt, de miután Sencsenben és Tokióban is az első meccsén kikapott, így rendesen megnehezítette a saját dolgát. Komoly bravúrokra lenne szüksége, de jelenleg abszolút nincs benne a játékában. Akinek még van sansza a nyolcba kerülésre, az Dimitrov, bár a bolgártól is jobb teniszre lesz szükség, mint, amit a wimbledoni elődöntője óta nyújt. 

hatharom.com tippje: Djokovics, Federer, Nadal, Wawrinka, Nisikori, Berdych, Raonic, Murray. Véleményünk szerint ők nyolcan alkotják majd az idei londoni világbajnokság mezőnyét.

Tenisz-tippjeink a Protipp-rendszerünkben érhetőek el!