Szocsi 2014

Végre felrepült az űrbe az olimpiai láng - videó

  • VNA

Az olimpiai játékok történetében most először jut majd ki a láng a nyílt világűrbe - a fáklya csütörtökön reggel indult el néhány napos Föld körüli útjára.

Hónapok óta várják az orosz szervezők november hetedikét, amely különleges nap az immáron egy hónapja orosz földön haladó olimpiai fáklyaváltó számára. Reggel ugyanis Bajkonurból fellőtték azt a speciális, Szocsi 2014 dizájnnal ellátott (Szojuz TMA-11M) űrhajót, amely minden korábbinál nagyobb magasságba vitte fel a lángot. A szerdai sajtótájékoztatón Mihail Tyurin orosz űrhajós elmondta, hogy az általuk felvitt fáklya  nem tér el semmiben attól, amely a téli olimpia kezdetéig bejárja egész Oroszországot. Szerinte bizonyára azért, mert azt rakétatechnológiában jártas szakemberek készítették el.

Az ötkarikás játékok történetében most először jut majd ki a nyílt világűrbe (űrhajón kívülre) az olimpiai láng, ahol ráadásul szintén szerveztek egy stafétát számára. Mihail Tyurin az orosz (Roszkozmosz), Rick Mastracchio az amerikai (NASA) és Koicsi Vakata a japán űrügynökség tapasztalt űrhajósai viszik az olimpiai jelképet magukkal az űrhajó fedélzetén. A fáklyát a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó második számú legénység tagjai, Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij viszik majd ki a nyílt űrbe, és egy harmadik számú csapattal fent lévő Fjodor Jurcsihin orosz űrhajós hozza majd azt vissza a Földre jövő hétfőn.   

A fáklya tervezett űrsétája négy órán keresztül tart majd, amelyet az orosz állami televízió közvetít és amely többek között a New Yorkban található Times Sqaure-n felállított hatalmas kivetítőn is élőben követhető lesz.