Szocsi 2014

Pljuscsenko lehet az olimpia sztárja - műkorcsolya előzetes

Hosszú ideig kérdéses volt, végül az oroszok csak benevezték a háromszoros világbajnok Jevgenyij Pljuscsenkót a szocsi olimpiára.

A február 7-24. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com nagy sportágismertető sorozatának tizenegyedik részében a műkorcsolyával foglalkozunk.

A lebonyolítás rendje:

A téli olimpia műkorcsolya versenyeit a 12.000 néző befogadására alkalmas Iceberg Skating Palace-ban rendezik meg. A 44 millió dollárért felépített csarnokban a rövidpályás gyorskorcsolya versenyekre is sor kerül, a két sportág párhuzamosan zajlik majd, a létesítmény "átállítása" két óra alatt megtörténhet. A megszokott versenyszámok mellett ezúttal bővült a menetrend, hiszen az ötkarikás versenyek történetében először csapatversenyre is sor kerül majd.

Az immáron öt számból álló program annyira kinőtte magát, hogy a műkorcsolya versenyeket - egyedülálló módon - már a megnyitó előtti napon (február 6.) meg kell kezdeni. A 30 nemzet 149 versenyzője között ezúttal - sajnos - nem találunk magyar indulót, a sportág olimpiai történetében most hatodszor (1908, 1920, 1924, 1928 és 1960 után) rendeznek versenyeket a mieink nélkül. Az olimpián az egyéni versenyekben 30-30 induló vehet részt, a párosoknál 20, a jégtáncosoknál pedig 24 pár indulhat. Szocsiban a férfiaknál kivételesen 31 induló lehet most, mert a britek egy szabadkártyát kaptak az ISU-tól, hogy el tudjanak indulni az olimpiai csapatversenyben is.

Esélyek:

A vancouveri olimpiai bajnokok közül ketten most is esélyesként érkeznek az olimpiára, így például a kanadai jégtáncos pár, Tessa Virtue és Scott Moir könnyen duplázhat. Rájuk az olimpiai ezüstérmes (16 éve együtt korcsolyázó, a közelmúltban hatodik amerikai bajnoki címét megszerző) Meryl Davis és Charlie White lehet a leginkább veszélyes. Érdekesség, hogy a két favorit táncos pár különböző nemzetet képvisel ugyan, ám az év nagy részében (Detroitban) így is együtt készülnek.

A női címvédő, a dél-koreai Ju Na Kim Vancouver után hosszú szünetet tartott, az újabb olimpia közeledtével csak tavaly tért vissza a mezőnybe. Teljesítményén nem látszott meg a kihagyás, mert 2013-ban Kanadában 20 pontos előnnyel újra világbajnok lett. Ha Szocsiban az olimpián is sikerül újra nyernie, akkor Katarina Witt és Sonja Henie után ő lehet a harmadik műkorcsolyázónő, aki egyéniben címet tud védeni az olimpián. A dél-koreai versenyző lábsérülése miatt idő előtt hagyta ott az idei Grand Prix sorozatot, kérdés, milyen fizikai állapotban léphet majd jégre Szocsiban. Az amerikai bajnok (mindössze 18 éves), vb-hatodik Gracie Gold inkább a következő olimpia embere lehet, a bajnokságon gyengén futó (4. hely) honfitárs, Ashley Wagner pedig egyelőre eléggé kiszámíthatatlan. A budapesti Eb-n hódító, alig 15 éves Julia Lipnyickaja és a nála két évvel tapasztaltabb Adelina Szotnyikova számára az a kérdés, hogyan viselik a hazai pálya okozta elvárásokat. Ha jól, bármelyikük érmes lehet. A 2012-es világbajnok Carolina Kostnerre is figyelni kell, aki azonban eddigi két olimpiáján (2006-9. hely, 2010-16. hely) nem remekelt.

A férfiaknál a nagy huzavona után orosz indulóként megnevezett Jevgenyij Pljuscsnkohoz nagy reményeket fűznek a házigazdák. A 2006-os torinói olimpia bajnoka ugyanis műtétei ellenére ismét csúcsformájához közelít, ráadásul a hazai pálya (pontozásos sportágban ez sokat érhet) előnyében is bízhat. Pljuscsenkónak komoly sansza van arra, hogy esetleg a megnyitón ő vigye az orosz zászlót, vagy más fontos protokoll feladatot kapjon, kérdés, ez mennyire tereli majd el a figyelmét a versenyekről. Annyi szerencséje van, hogy a csapatversenyt előbb rendezik, így van lehetősége megszokni a körülményeket és az orosz földön cseppet sem kicsi elvárásokat. Az orosz klasszis egyik legfőbb riválisa a háromszoros világbajnok kanadai Patrick Chan lehet, mellette a vancouveri bronzérmes japán Takahasi Daiszuke is odaérhet ismét a dobogóra.

Az amerikai csapatban a második olimpiájára készülő Jeremy Abbott, valamint az idei amerikai bajnokságon a fenti csodálatos kűrt bemutató Jason Brown is szeretne ugyanoda jutni, de meglepetésre készül a Grand Prix döntőt (Chan előtt!) megnyerő japán Hanyu Yuzuru is. Az esélyesek köréből nem szabad kihagyni a kazah Gyenyisz Tent és a napokban Budapesten Eb-címet védő, csodálatosan korcsolyázó spanyol Javier Fernándezt sem.

A párosoknál a minap Budapesten (nem túl meggyőző kűrrel) Eb-aranyérmet szerző, amúgy világbajnok orosz páros, Tatjana Volosozar - Maxim Trankov a fő esélyes. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szintén világbajnok németek, az Eb-n a kűr előtt visszalépő Aljona Savcsenko - Robin Szolkowy páros ne lenne ugyanúgy favorit, ők ugyanis pályafutásuk utolsó szezonjában olimpiai bajnoki címmel terveznek búcsúzni a sportágtól. Ehhez némi taktikázáshoz is folyamodnak, lévén orosz jégen Csajkovszkij Diótörőjére futják majd a riválisnál anyagerősebb kűrjüket. Ha pedig bejön nekik a védjegyükké vált dobott tripla Axel, akkor akár nyerhetnek is. A két favoritot leginkább a vancouveri ezüstérmes kínai Pang Csing -Dong Zsian páros szorongathatja meg. A páros versenyszámot évtizedeken keresztül a szovjet/orosz párok dominálták, ez a fölény azonban Vancouver óta már a múlté.

A csapatverseny (ahol a négy szakág egy-egy képviselője alket csapatot) szerepel az olimpiai programban, így nehezen jósolható. A tíz résztvevő nemzet közül viszont nagy eséllyel az amerikai - orosz - japán - német - kanadai - kínai hatosból kerülnek majd ki az érmesek.

Érdekességek:

- A műkorcsolyázás már az 1908-as és az 1920-as nyári olimpia versenyprogramjában is szerepelt - tehát már a különálló téli olimpiák útjára indulása előtt is osztottak érmeket a sportágban.

- A magyar sport eddig hat téli olimpiai érmét egyaránt a műkorcsolyázók szerezték. St. Moritzban 1948-ban Kékessy Andrea és Király Ede párosban, 1980-ban Lake Placidben pedig jégtáncban Regőczy Krisztina és Sallay András lett ezüstérmes. A Rotter Emília - Szollás László páros 1932-ben és 1936-ban, a Nagy-testvérek (László és Marianna) pedig 1952-ben és 1956-ban lettek olimpiai bronzérmesek.

- Három olyan műkorcsolyázó is van a világon, akik egymás után három olimpián is győzni tudtak, a svéd Gillis Graftsröm (1920-28), a norvég Sonja Henie (1928-36) és párosban (a két különböző partnerrel győztes) a szovjet Irina Rodnyina (1972-80)

A 2010-es vancouveri olimpia érmesei műkorcsolyázásban:
  Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
Férfi egyéni Evan Lysacek (USA) Jevgenyij Pljuscsenko (RUS) Takahasi Daiszuke (JPN)
Női egyéni Ju Na Kim (KOR) Aszada Mao (JPN) Joannie Rochette (CAN)
Páros Kína (Shen Hszue, Csao Hongbo) Kína (Pang Csing, Dong Zsian) Németország (Aljona Szavcsenko, Robin Szolkowy)
Jégtánc Kanada (Tessa Virtue, Scott Moir) USA (Meryl Davis, Charlie White) Oroszország (Okszana Tomnyina, Maxim Sabalin)

- A 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett olimpia legnagyobb botrányát a páros műkorcsolyázás hozta, ahol a pontozók "részrehajlása" miatt végül holtversenyben két győztest hirdettek ki, így Kanada (Jamie Sale David Pelletier) és Oroszország (Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze) is aranyérmet ünnepelhetett.

- Sokáig csupán három versenyszámból állt a műkorcsolyázók olimpiai versenyprogramja, a jégtáncosok küzdelmeit csak 1976-ban vették fel a programba.

- Manapság már az ugrások szerves részét képezik a műkorcsolyázók programjának. Az 1920-as olimpián azonban az amerikai Theresa Weldet még megrótták azért, mert "nőhöz nem illő elem"-et vitt a műkorcsolyázásba, amikor egy szimpla Salchow ugrást mutatott be Antwerpenben.