Román foci

Tömeg, botrány, bombagól - ezt hozta a bukaresti derbi

Vasárnap este a címvédő Steaua Bukarest 2-1-es győzelmet aratott a városi rivális Dinamo ellen, így továbbra is megingathatatlannak tűnik a hazai porondon. A bukaresti derbin volt minden, ami egy derbin lenni szokott, rengeteg néző, szurkolói rendbontás és irtózatos bombagól.

Bármennyire is fájó ezt leírni, bizony a román (klub)futball pillanatnyilag mérföldekkel a magyar foci előtt jár, aminek újabb bizonyítéka volt a vasárnap este megrendezett bukaresti rangadó. A 2011-ben átadott román Nemzeti Stadionban 29 ezer néző tekintette meg a Dinamo és a Steaua összecsapását, miközben az OTP Bank Liga 3. fordulójában - az erre vonatkozó hivatalos adatok alapján - 25 100-an látogattak ki a stadionokba - a teljes fordulót tekintve.

A két bukaresti csapat szurkolótábora ősi ellensége egymásnak, a drukkerek számára "az év meccsét" jelentik ezek a rangadók, így alaposan ki is tettek magukért- minden tekintetben. A Dinamo ultrái a kezdő sípszó előtt egy hatalmas drapériát emeltek a magasba, melyen a klub két korábbi legendája, Catalin Hildan és Florea Dumitriche volt látható.

A "hazai" szurkolótábor megadta a módját a mérkőzésnek, de az ötödik percben a Steaua-drukkerek tombolhattak, miután Iasmin Latovlevici egy 35 méteres bombagóllal vezetést szerzett a vendégeknek. A korai gól magabiztossá tette a címvédőt, amely végül 2-1-re meg is nyerte a városi rangadót.

A derbi ezúttal sem múlhatott el botrány nélkül, a két tábor a találkozó alatt egymásnak esett, percekig dúlt a háború a nézőtéren, melyet végül a rohamrendőröknek sikerült szétvernie.

Úgy tűnik Laurentiu Reghecampf együttese képes volt átmenteni tavalyi formáját az idei szezonra, hiszen hét tétmérkőzésén hat győzelmet és egy döntetlent ért el, magabiztos fölénnyel nyerte meg a román Szuperkupát, kettős győzelemmel ejtette ki a macedón Vardar Szkopjét a BL-selejtezőből, míg a grúz Dinamo Tbiliszi ellen 3-1-es összesítéssel lépett tovább, a bajnokságban pedig két eddigi meccsét egyaránt megnyerte.

Az Európa Liga tavalyi kiírásában a negyeddöntőig menetelő román bajnok a hétvégén a CFR Cljut fogadja majd hazai pályán, de a kolozsváriak formáját elnézve az a mérkőzés maximum nevében lesz rangadó.

Ha többet szeretnél megtudni a román fociról, tekintsd meg szezonelőzetesünket a Divizia A-ról!

[1514831] 2013-08-11 20:30:00 Dinamo Bucuresti - Steaua Bucurestix;