Bulvár

Hihetetlen futballsztorik a nagyvilágból II. - A disznóhúsért vett román focista

Szomszédunknál meghonosodott a "focistát húsért" hitvallás. Szerencsére ma már ez nem annyira népszerű.

Sok bizarr történetet hallhattunk a futball hőskorából, amikor még nem az átigazolási pénzek és az ügynökök dominálták a piacot. Az átkosban nem volt ritka, hogy az állam vezényelt át egy-egy játékost egy másik csapathoz (gondoljunk csak Deák Ferenc példájára), míg olykor sportszerekért, labdáékért cserébe váltott klubot a futballista.

Akad azonban egy ország, ahol kifejezetten nagy tradíciója van a furcsa játékosvásárlásnak, ez pedig Románia, ahol úgy tűnik, meghonosodott a "futballistát húsért" felfogás.

Fotó: rediff.com

Az elmúlt években több példát is megismerhettünk hasonló jellegű ügyletre. 2006-ban például a másodosztályú játékos Aradról szerződött a negyedosztályú Regal Horia gárdájához, méghozzá 15 kiló húsért cserébe. Balszerencséje volt a kiscsapatnak, hogy a játékos nem sokkal később visszavonult és inkább Spanyolországba költözött, hogy egy építkezésen dolgozzon.

Ennél lényegesen magasabb volt a "kivásárlási ára" Ion Radunak 1998-ban, aki a Jiul Petrosani gárdájától  került a Valceához 500 kiló disznóhús ellenében, mely akkor körülbelül egymillió forintot taksált.

Hogy a trend nem lett globálisan is népszerű, annak alighanem a Malackáék örülnek a legjobban, hiszen példának okáért, ha a PSG meg akarná venni 100 millió fontért a Real Madridtól Cristiano Ronaldót, annak jelenleg olyan 29 millió kilogramm disznóhús lenne az ára, amely 630 ezer sertés levágását jelentené.

Arról egyelőre nem találtunk információt, hogy valaha rántotthúsos szendvicsért is vettek-e játékost...