Szocsi 2014

A finnek valamit már sejtenek, 27 NHL-est jelöltek az olimpiai keretbe

Bár hivatalosan az észak-amerikai profiliga (NHL) jégkorongozói még nem számítanak biztos indulóknak a jövő évi szocsi téli olimpiára, jelzésértékű, hogy a finn válogatott kedden nyilvánosságra hozott bő, 54 fős ötkarikás keretének éppen fele az NHL-ben szerepel.

Erkka Westerlund szövetségi kapitány előzetesen nyolc kapust, 16 hátvédet és 30 csatárt nevezett meg, akik közül majd húszan lehetnek ott a szocsi játékokon.

A nagy hokis nemzetek - köztük a finnek - úgy számolnak, hogy heteken belül megszülethet az a szerződés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) és az NHL vezetői között, amely lehetővé teszi a tengerentúlon szereplők olimpiai indulását.

Gary Bettman, az NHL első számú vezetője két hete jelezte: szerinte egyre nagyobb a veszély, hogy kifutnak az időből.

Az NHL-es klubtulajdonosok nehezményezik többek között, hogy semmilyen kompenzációt nem kapnak a busásan megfizetett sztárjaikért, ráadásul két hétre szünetelne a bajnokság az olimpia alatt, így bevételkiesést is el kell könyvelniük. Elsősorban nem pénzbeli ellenszolgáltatást remélnek, hanem kereskedelmi jogokat szeretnének kicsikarni a NOB-tól.

A játékosok közül több orosz világsztár már jelezte: ők mindenképpen szeretnének ott lenni a hazájukban rendezendő ötkarikás játékokon.

Bettman utalt rá, hogy szeretnének hosszú távú megoldást találni a NOB-bal és az IIHF-fel közösen, mert a liga bővíteni kívánja piacait Észak-Amerikán kívül.