Kajak-kenu Vk

Négy magyar egység már döntős Szegeden

Napsütéses időben, szembeszeles pályán kezdődött el péntek reggel a szegedi kajak-kenu Világkupa, az ICF 2013-as sorozatának első versenye. A délelőtt folyamán 500 és 1000 méteres előfutamokat rendeztek meg. A magyarok közül négy egység jutott be egyből a döntőbe.

Péntek reggel a hölgyek voltak a legfrissebbek a Maty-éren, akik K-1 500 méteren kezdték meg a küzdelmeket. Magyar részről két olimpiai bajnok szállt harcba: a Londonban aranyérmes csapathajóból Fazekas-Zur Krisztina, valamint Kozák Danuta, utóbbi nem mellesleg a szám olimpiai címvédője - olvasható az esemény hivatalos honlapján.

Az első futamban Fazekas-Zurt a németek világklasszisa, Katrin Wagner-Augustin izzasztotta meg, de a magyar kajakos taktikusan versenyezve nyerte meg futamát. „A hétvégén még vírusos betegséggel küzdöttem, most is fáj a torkom, így meglátjuk, mit hoz ez a hétvége” – magyarázta Fazekas-Zur.

Kozák Danuta is meccselt egyet, ő a férje révén szerb színekben versenyző magyar Ruzsicsics-Benedek Dalma mögött lett második az előfutamában. „Számunkra a szegedi világkupa a második válogató az idei világversenyekre, az elsőn Belgrádban kikaptam, ez azonban nagyobb szorzóval bír, és ha ott akarok lenni a duisburgi világbajnokságon, most mindent bele kell adnom” – mondta a középfutam előtt Ruzsicsics-Benedek Dalma.

Női K-2 500 méteren az orosz Vera Szobetova, Natalja Podolszkaja kettős érte el a legjobb eredményt, magyar részről egy rutinosabb (1000 méteren Európa-bajnoki bronzérmes) páros, Kárász Anna és Vad Ninetta (ők a második helyet szerezték meg előfutamukban), és egy nagyon fiatal egység, Nagy Flóra és Lucz Dóra mutatkozott be.

„Fantasztikus élményt jelent ilyen rangos felnőtt mezőnyben szerepelni, rengeteget tanulhatunk az idősebbektől. Példának okáért Kozák Danutától, akit nagyon tisztelünk” – mondta Lucz Dóra, a magyar kajak-kenusport egyik nagy reménysége, aki Nagy Flórával a negyedik helyen zárt futamában.

Férfi K-1 1000 méteren is rendesen megfogta a mezőnyt a szembeszél, a legnagyobb ászok is küzdöttek, csak a szerb Marko Tomicsevics és a fehérorosz Aleh Jurenia tudott 3:48-on belüli idővel zárni. A magyarok 500-as Európa-bajnoka, Szalai Tamás Max Hoffal és René Holten Poulsennel csatázott, és tartotta a lépést a nagy riválisokkal.

„Max a stégen meg is jegyezte, hogy jó kemény futam volt a mienk – mondta Szalai Tamás, aki futamában a harmadik lett. – Nyomtam, de a szél miatt olyan kilencven százalékot tudtam kiadni magamból, majd a középfutamban kiderül, hogy mire elég a formám.”

Az olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila formája nagyon is biztató. Hatalmas fölénnyel nyerte meg előfutamát (ezzel már a fináléban tudhatja magát), sőt a célban nem állt meg, jó ötven métert még „élesben” továbblapátolt. „Az edzőm azt mondta, savasodásig nyomjam – viccelődött a szegediek kedvence, akinél csak a második futamban szereplő  lengyel Marcin Grzybowski ért el jobb időt. – Szerencsém van, mert három hete ilyen szeles pályán edzek, és ez az időeredmény ilyen körülmények között nagyon is jónak mondható.”

Jó pályát ment elsőre (3:28.964-es idővel a legjobb időt érték el) K-2 1000 méteren a Londonban olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland páros is, amelyet egy kicsit megszorongatott a cseh Daniel Havel, Jan Sterba duó. „Nem vettük félvállról ezt az előfutamot, hiszen a győzelem döntőt ért, de nagyon nem esett jól ez az első pálya” – mondta Dombi Rudolf.

A kenupárosok között Vasbányai Henrik és Mike Róbert futammásodikként egyből a fináléba jutott, és nem kell középfutamoznia az olimpiai ezüstérmes férfi négyesünknek, Kammerer Zoltánnak, Tóth Dávidnak, Kulifai Tamásnak és Pauman Dánielnek sem, hiszen győztesként ők is egyből a döntőbe kerültek. „Tavaly májusban ültünk össze ebben az összeállításban először, azóta rengeteget fejlődött, összeért ez a csapat. Bár a szél a mi helyzetünket is nehezítette, a hármas pályán telibe kaptunk mindent, de nem szabad ezzel foglalkozni. Jól rajtoltunk és nyomtuk a fiúkkal, ahogy a csövön kifér. Remélem szombaton kegyesebb lesz hozzánk az időjárás” – mondta Tóth Dávid.

A délutáni középfutamok 14 órától kezdődnek. A Vk-versenyen 41 ország 800 sportolója verseng, a magyar csapat 65 fős.

Program:
később:
500 és 1000 m-es középfutamok 14.00
szombat:
500 és 1000 m-es döntők 10.30 (B döntők 9.25 órától)
200 m-es elő- és középfutamok 14.00
vasárnap:
500 és 200 m-es döntők 10.00 (B döntők 9.05 órától)
500 és 5000 m-es döntők 13.20