Olimpia

Kockáztatta az aranyérmet, hogy megmentsen egy kacsacsaládot

Bobby Pearce 1928-ban nagyon simán nyert olimpiai aranyat. És még hős is lett a helyiek szemében.

Egyáltalán nem ritka eset, hogy egy sportolót sérülések, a rossz időjárás vagy egyéb körülmények hátráltatják, amely miatt nem tudja legjobbját nyújtani egy adott versenyen. Arra azonban viszonylag kevés példa van, hogy egy csapat kacsa igyekszik valakit megakadályozni a dicsőség felé vezető úton. Ám az ausztrál Bobby Pearce-t még ez sem tartotta vissza, 1928-ban hihetetlen körülmények között nyert aranyat.

Az akkor 23 éves versenyző egyértelműen a 2000 méteres evezés versenyszám favoritja volt, már az azt megelőző versenyeken is szenzációsan szerepelt. A negyeddöntőben a táv feléhez érve azonban furcsa hangokra figyelt fel, ugyanis a versenypályán éppen egy kacsa úszott keresztül, fiókáival együtt. Pearce a magabiztos vezetés tudatában leállt, elengedte a kacsákat maga előtt, majd csak ezt követően folytatta a versenyt. Eddigre azonban már vetélytársa, a francia Saurin öt csónakhossz előnyre tett szert. Ám végül Pearce simán befogta ellenfelét, majd később a döntőben is nagyon lazán, 25 másodperces előnnyel nyerte meg az olimpiai aranyat.

A tengerészgyalogosként is szolgáló ausztrál így emlékezett vissza a történtekre néhány évtizeddel később: "Furcsa hangokat hallottam a hátam mögül és láttam, hogy a nézők élénken mutogatnak valamire mögöttem. Kilestem a vállam fölött és láttam, hogy egy kacsacsalád úszik libasorban a part felé. Ez most így nagyon viccesen hangzik, de akkor nem röhögtem ennyire, de megálltam, amíg tiszta nem lett a terep" - mondta Pearce.