Bundesliga

Bérháború tört ki a játékvezetők tervezett díjemelése miatt

  • VNA

A német szövetség tovább növelné a Bundesliga bírók javadalmazását, amit a labdarúgó liga nem szívesen finanszírozna tovább.

Nem csak Magyarországon, de a fejlett nyugati országokban is rendszeresen visszatérő kérdés a labdarúgó pályákon a játékvezetők díjazása. A most futó szezon vége felé közeledve a németeknél újabb "bérháború" tört ki ebben a kérdésben. A Német Labdarúgó Liga (DFL) ugyanis a napokban közzétett állásfoglalásában jelezte, hogy nem hajlandó finanszírozni a játékvezetői alapdíjak következő szezontól előirányzott növelését.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) az idei évben forradalmi változásokat eszközölt a 42 profi játékvezető és asszisztenseik díjazásában, amelynek legfontosabb eleme az un. alapfizetés bevezetése volt. A szakemberek szerint ugyanis az egyfajta megélhetési biztosítékként szolgáló alapbér leveszi a felelősség egy részét a bírókról, akik a ténylegesen levezetett találkozók darabszámától függetlenül is megélhetnének a szakmájukból, így nem kell attól tartaniuk, hogy egy-egy rossz döntésükkel a saját egzisztenciájuk is veszélybe kerül. A hozzávetőlegesen 1,2 millió eurós pluszköltséget jelentő projektet idén "felesben" a DFB és a DFL finanszírozta.

A német első osztályú bajnokság 2012/13-as évadjában ennek megfelelően a tíz FIFA bíró 40.000 eurós, a több, mint öt éves Bundesliga tapasztalattal rendelkezők 30.000 eurós, a többi játékvezető  20.000 eurós, az asszisztensek pedig 10.000 eurós alapbért kaptak a teljes szezonra elosztva. Ezen összegek jelentős emelését tervezi viszont a német szövetség a következő négy éves periódusra, amelynek költségeit most már kivétel nélkül a ligára terhelné rá. A DFL-t alkotó Bundesliga klubok persze érthető módon védik saját érdekeiket és nem szívesen járulnának hozzá a játékvezetői bérszínvonal emeléséhez, annál is inkább, mert annak alakulásába a jelenlegi rendszer szerint nekik nincs is beleszólásuk.

Jelenleg a német labdarúgás két fő szervezete között patthelyzet alakult ki, így kérdés, hogy az ősszel milyen összeggel kalkulálhatnak a sípmesterek. A lenti táblázatot elnézve egy dologban azonban így is biztosak lehetünk, nagyon rosszul semmiképpen sem járnak...

Mérkőzésenkénti díjazás a nagy európai bajnokságokban
Bajnokság Játékvezető Asszisztens
Forrás: goal.com, SportBild
Bundesliga 3.800 euró 2.000 euró
Premier League 1.170 euró 375 euró
Primera Division 6.000 euró 2.000 euró
Serie A 3.400 euró 1.700 euró
Az angol bajnokságban a bíróknak szintén jár alapbér, ott 38.500 eurónak megfelelő összeget tehetnek zsebre egy szezonban.