Kajak-kenu

Ismét büszkék lehetünk olimpiai bajnok kajakosunkra

Első helyezést ért el a nők között Fazekas-Zur Krisztina a múlt hétvégi amerikai surfski futamon. Az extrém hosszú távon a versenyzőknek a Los Angeleshez közel fekvő Malibuból kellett a 26 kilométerre található Marina de Ray öbölbe evezni. A "Paddle Me" elnevezésű férfi-női vegyes összetételű viadalon összesen nyolcvanan álltak rajthoz, köztük a cseh- és a szlovák férfi kajak válogatott tagjai.

Fazekas

Rábeszéltük a szlovák és a cseh fiúkat, hogy szombati hosszú evezésüket cseréljék fel a versenyre, így ők is elindultak. Ahhoz képest, hogy életük első surfski futama volt, az élmezőnyben végeztek” – jegyezte meg Krisztina a megmérettetés kapcsán. A magyar kajakos életében először indult egyéniben ilyen hosszú távon, mégis rövid idő alatt, két órán belül teljesítette 26 kilométeres távot és a 11. helyen végzett, a nők között összesítésben pedig első lett.
Ettől a futamtól mindenki azt várta, hogy időjárás szempontjából kiszámítható verseny lesz, a szél pedig hátulról fog fújni. Igaz, a légáramlatok valóban segítettek minket a Csendes-óceánon, a hullámok azonban oldalról jöttek, ezért csak nagyon nehezen lehetett ellensúlyozni a hajót” – tette hozzá Fazekas-Zur Krisztina, aki emiatt már a verseny felénél elfáradt, mégis hősiesen végigevezte a kijelölt távot és kiváló eredményt ért el.

Fazekas-Zur Krisztina

A többszörös világ-, Európa- bajnok Fazekas-Zur Krisztina 1980. augusztus 1-én született Budapesten. Pályafutását 10 évesen kezdte Angyalföldön, a BSE színeiben. 2010-ben összeházasodott Rami Zur amerikai kajakozóval és az Egyesült Államokban telepedett le. Krisztina jelenleg is Kaliforniában él, edzéseit férje irányítja. 2011-ben már amerikai színekben tűnt fel a szegedi vb-n, ahol második lett K1 1000 méteren. 2012-ben a győri Graboplasthoz igazolt és megkezdte felkészülését az ötkarikás játékokra. A kajakozó kitartását sikerrel koronázta, hiszen a londoni olimpián kajak négyesben 500 méteren aranyérmet szerzett. Fazekas-Zur Krisztina a kajakozás mellett többféle vízi sportot is űz, az egyik kedvence, a Stand Up Paddling, azaz röviden a SUP, mely a világ egyik leggyorsabban fejlődő sportágai közé tartozik. Az olimpiai bajnok két év alatt rendkívül jó eredményeket ért el ebben a sportban, így nem meglepő, hogy jövőbeli céljai közé tartozik a SUP meghódítása, továbbá a 2016-os riói olimpián való sikeres helytállás.

Sikerei

10 évesen kezdett sportolni a BSE színeiben, majd hét évvel később az UTE-ba igazolt. 1997-ben évben az ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmes lett K4 500 méteren, két évvel később pedig egy ezüst- és egy bronzérmet nyert az Országos Bajnokságon. 2000-ben aranyérmet szerzett az U23-as EB-n. 2001-ben az MTK-hoz igazolt, így az Országos Bajnokságot már kék-fehér színekben nyerte meg. Az Európa-bajnokságon 200 méteren aranyérmet -, 1000 méteren pedig bronzérmet szerzett, még ugyanebben az évben a Dékány-Visk-Bóta formációval 200 méteren világbajnok lett. 2002-ben pedig az U23-as Európa-bajnok lett.  2003-ban ismét világbajnokságot nyert, ezúttal azonban 1000 méteren volt jobb ellenfeleinél. Egy évvel később ugyan nem tudott bekerülni az olimpiai csapatba, azonban 2005-ben az K4 200 méteres Európa-bajnokságon a második helyet szerezte meg.  Egy év múlva K4 500 méteren világ- és Európa-bajnok lett, 2007-ben pedig K4 1000 méteren aranyérmet nyert minkét világversenyen.