Vívás

Világbajnoki főpróbának beillő korosztályos vívó Eb Budapesten

Jövő kedden kezdődik meg Budapesten az idei kadet és junior vívó Európa-bajnokság, melyen 38 ország közel 900 fiatal versenyzője, köztük 43 magyar lép majd pástra az Angyalföldi Sportközpontban.

Csampa Zsolt, a magyar szövetség (MVSZ) elnöke a március 7-ig tartó kontinensviadal csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ez az év a vívók éve, hiszen az elmúlt héten rendezte meg Budapest a junior Világkupát, jövő héten kezdődik a korosztályos Eb, a csúcs pedig az augusztusi felnőtt világbajnokság lesz.

"Szeretném, ha a szervezés és a lebonyolítás olyan magas színvonalú lenne, hogy már most bizonyíthatnánk, képesek leszünk egy minden igényt kielégítő felnőtt vb megrendezésére is, vagyis a fiatalok versenye egyfajta főpróba lesz" - mondta a sportág első embere, hozzátéve, hogy ma a vívás a legeredményesebb utánpótlássport az országban, s ennek megfelelő szereplést vár a magyar fiataloktól a közelgő Eb-n.

Bernát Zoltán főszervező jelezte, az első öt napon a kadetek (1996 után születettek), március 3-tól pedig a juniorok (1993 után születettek) lépnek pástra. Valamennyi fegyvernemben és mindkét korosztályban rendeznek egyéni és csapatversenyeket. Összesen 24 számban osztanak érmeket.

Polgár Pál csapatvezető, a szövetség ügyvezető igazgatója elmondta, hogy mindkét korosztályban teljes magyar csapat szerepel, de mivel van, aki kadet korúként juniorban is indul, összesen 43-an képviselik majd a magyar színeket. A hazai versenyzőktől 6-8 érem, közte egy-két arany a szakemberek elvárása. Polgár Pál az esélyesek között Márton Anna, Várhelyi Kata és Szatmári András kardozók nevét emelte ki.

Az eseményre a belépés díjtalan és az interneten végig élő közvetítést láthatnak az érdeklődők. A sajtótájékoztatón jelentette be Csampa Zsolt, hogy a vívószövetség együttműködési megállapodást kötött az utanpotlassport.hu honlappal, mely médiatámogatóként segíti az MVSZ-t, így kiemelten kezeli az Eb-t.