Asztalitenisz

Szokatlan demokrácia - a szurkolók szavazhattak a válogatott csapatról Kínában

  • VNA

Ezzel a mottóval indított on-line voksolást a kínai asztalitenisz szövetség, így a szurkolók is beleszólhatnak abba, hogy a világ legerősebb ping-pong nemzetéből kik induljanak a májusi párizsi világbajnokságon.

Az ötlet nem új, amelyet már a pekingi olimpia előtt az evezősök is "ellőttek" egyszer Kínában, akik egy TV-show keretében lebonyolított szavazással segítettek a kínai evezős nyolcasok kormányosainak megtalálásában. Most a kínai asztalitenisz szövetség porolta le az elgondolást és hirdetett január negyedikétől kezdve nagyszabású kampányt Kínában annak érdekében, hogy a közönség még inkább megszeresse a sportágat.

Jelenleg a pekingi bajnok Ma Lin a legnépszerűbb kínai asztaliteniszező - Fotó: AFP

A hatalmas ázsiai országban is népszerű TV-s szavazós műsorok mintájára több ismert kínai honlapon lehetett szavazni arról, hogy kik kerüljenek be a férfi válogatott keretébe. A ping-pong szeretők húsz jelöltből választották ki azt a hármat, akik elindulhatnak majd a kínai házi kvalifikációs tornán, ahonnan végül kikerül az az öt játékos, amely a május 13-20 között Párizsban sorra kerül egyéni világbajnokságon asztalhoz állhat. A szurkolói voksok alapján a pekingi olimpiai bajnok Ma Lin (825.094 szavazat) nyerte a versenyt, megelőzve az egyéniben háromszoros olimpiai ezüstérmes Vang Haót illetve Hao Shuai-t.

A szavazás érdekessége volt, hogy a londoni olimpia kétszeres aranyérmese, a 24 esztendős Zsang Zsike végül nem került be a legjobb három közé sem. Eleinte pedig ő vezette a voksok listáját, de később kicsúszott a legjobbak közül. Pedig ő az, aki a sportág történetében a legrövidebb időn belül teljesítette az un. Grand Slamet, amikor alig 445 napon belül megnyerte a 2011-es vb-t, a 2011-es Világkupa döntőt és tavaly nyáron a londoni olimpiát is. A szurkolóknál azonban még így sem ő számít a legnépszerűbbnek. Aggódnia azonban így sem kell, kiemelkedő játéktudásával ugyanis így is simán kiharcolhatja a világbajnoki részvételt.

Bár a sportágat Kínában több tízmillióan űzik, a válogatott csapatot irányító - és az eredményt nagy médiafelhajtás közepette bejelentő - Liu Guoliang véleménye szerint szükség van arra, hogy erősítsék a válogatott imidzsét és ezért döntöttek a furcsa promóció mellett. A sportág legerősebb nemzete (amely tavaly a londoni olimpián ismét elvitte mind a négy lehetséges aranyérmet) számára különösen fontos a siker, de a sorozatos győzelmek - paradox módon - egyben a sportággal szembeni szurkolói figyelmet is csökkentették, ezért van most szükség más gondolkozásra. Sokak szerint a kínai monopólium (ahogy például műugrásban is) árthat a ping-ping nemzetközi megítélésének, hiszen a többi nemzet képviselői nehezen juthatnak fel a csúcsra.