Vitorlázás

Törlik az Amerika Kupa New Yorkba tervezett előversenyét

  • Vásárhelyi Tamás

Május végére New Yorkba tervezték a szervezők a vitorlázó Amerika Kupa egyik előversenyét, amelyre mégsem kerül sor.

Idén nyáron San Franciscóra figyel majd a vitorlázó sport, ahol az Amerikai Kupa versenyét rendezik meg. A rangos viadal előtt a korábbi kiírásokban megszokottak szerint ezúttal is egy amolyan "előkészítő" versenysorozatot írtak ki a szervezők. Ennek keretében New Yorkban a Hudson folyón is sor került volna egy eseményre, amelyet azonban a szervezők a napokban lefújtak. A döntés azt jelenti, hogy a 45 lábas katamaránok számára kiírt kategóriában már csak egyetlen végső felkészülési verseny marad, amelyet április 16-21. között Nápolyban rendeznek meg.

A Golden Gate híd közelében rendezik meg idén szeptemberben a vitorlázó Amerika Kupát - Fotó: Reuters

Korábban szó volt egy velencei versenyről is, amelyet azonban a szervezők egy szerződés körüli vita miatt már töröltek. A New Yorkba tervezett versenyt május 28 és június 2. között rendezték volna meg, amely azt jelentette volna, hogy a vitorlás sport legrégebbi trófeájáért zajló verseny 93 éves kihagyás után térhetett volna vissza a városba. A szervezőbizottság elnöke, Stephen Barclay szerint a gazdasági gondok mellett végül az is a törlés mellett szólt, hogy ez a verseny időben túl közel lett volna a külföldi kihívó hajók számára kiírt, július 4-én kezdődő Louis Vuitton Kupa kezdetéhez.

Ez utóbbi verseny dönti el ugyanis azt, hogy melyik hajó lesz a címvédő Oracle Team USA kihívója a szeptember 7-én kezdődő 34. Amerikai Kupa vitorlás verseny során. A Louis Vuitton Kupát és magát az Amerika Kupát is a meglehetősen nehezen kezelhető 72 lábas katamaránok részvételével rendezik meg. A verseny hagyományainak megfelelően - bár ezt most a szokásosnál is hosszabb vita előzte meg a kihívók részéről - ezúttal is a címvédő határozta meg a körülményeket, így a hajó paramétereit is.

Az amerikaiak számára sem lesz azonban egyszerű a nagy hajótest kezelése, ezt ők maguk is megtapasztalhatták tavaly október közepén, amikor egy 131 láb hosszú vitorlát (a kinézete és szerkezete alapján szakmai berkekben inkább már szárnynak nevezett felületet) amortizáltak le egy baleset (ld. alábbi videó) következtében San Franciscóban. Az Oracle új vitorlája (szárnya) éppen a napokban érkezett meg Új-Zélandról, így a csapat a tervek szerint február elején már ismét vízre szállhat a hajóval.

A New Yorkba tervezett verseny elmaradása azért is érzékeny veszteség az amerikaiak számára, mert a város a sportág hőskorában az Amerika Kupa központja volt. Annak idején még 1851-ben az America nevű szkúner (innen a verseny elnevezése, az America's Cup) a Wight sziget megkerülése körül kiírt versenyen legyőzte a brit hajókat, majd a siker után 1870 és 1920 között összesen 13 alkalommal New York sikerült címet védenie a kihívók közül kiválasztott egyetlen rivális elleni párharc során.

Az Amerika Kupát hosszú éveken keresztül csak amerikai hajók szerezték meg, aztán 1983-ban az ausztrálok elvették tőlük a dicsőséget, a kupa pedig azóta már új-zélandi és svájci kezekben is volt már. A legutóbbi kiírás előtt a svájci Alinghi hajója volt a címvédő, őket azonban 2010 februárjában Valencia kikötőjében az akkor kihívóként vízre szálló Oracle legyőzte. Jelen állás szerint egyelőre három kihívó csapat részvétele tűnik biztosnak, hiszen a svéd Artemis, az új-zélandi Emirates Team New Zealand és az olasz Luna Rossa Challenge is vízre száll majd a címért. Egy koreai csapat is befizette még az igencsak borsos nevezési díjat, de nem lehet tudni, hogy ők miként állnak a 72 lábas katamaránjuk fejlesztésével.