London 2012

A királynő ugrott, mi korán érmeket szereztünk, Phelps formán kívül is csúcsot döntött

A 2012-es év egyik csúcseseménye természetesen a londoni olimpia volt. Négyrészes sorozatunkban kronológiai sorrendben igyekszünk összefoglalni a legfontosabb magyar vonatkozású és nemzetközi szempontból is érdekes eseményeket. Ehhez segítségül hívtuk az Eurosport kommentátorait is, akik a Magyar Televízió munkatársaiként dolgoztak a brit fővárosban. Már az első részben is sikerekről, arany-, ezüst- és bronzéremről is olvashattok.

Nyitásként rögtön egy botrány

Hivatalosan július 27-én volt az olimpia megnyitója, de már hagyományosan hamarabb elkezdődött a versengés a női és a férfi futballtornával. És azonnal bele is futottak a szervezők egy nagyon kínos bakiba, amiből nemzetközi botrány kerekedett. Észak-Korea női csapata ugyanis majdnem nem vett részt az első mérkőzésén, mivel tévedésből Dél-Korea zászlaját mutogatták a játékosok fotói mellett a kivetítőkön a bemelegítés alatti bemutatás alatt. Ez nyilvánvalóan óriási sértés arrafelé, de végül sikerült megoldani az ügyet, az ázsiaiak kiálltak Kolumbia csapata ellen.

Sajnos magyar szempontból sem voltak eseménytelenek a készülődés utolsó napjai, ekkor zárták ki ugyanis a játékokról a diszkoszvető Kővágó Zoltánt, aki állítólag doppingvétséget követett el. Eddigre a másik diszkoszvetőnk, az athéni aranyérmét szintén doppingvétség miatt elveszítő Fazekas Róbert is kikerült a csapatból, így ebben a számban nem indulhatott magyar versenyző.

A megnyitó napján már az íjászat selejtezői is elkezdődtek, ahol rögtön egy világcsúcsot is láthattak volna a nézők, ha beengedték volna őket az eseményre. Ezt a számot azonban hagyományosan zárt körben rendezik, ezúttal is ez történt. A világrekorder azonban így is az első napok sztárja lett, köszönhetően annak is, hogy kiderült róla: nagyon erős látássérüléssel küzd. Természetesen az eredménye így még nagyobb elismerést érdemel.

A nap sztárja: II. Erzsébet királynő

A várakozásoknak megfelelően rendkívül látványos megnyitóünnepséget hozott össze Danny Boyle filmrendező. A 13 részes, 15 ezer szereplőt felvonultató műsor legnagyobb neve kétségkívül a királynő, II. Erzsébet volt, aki maga is szerepet vállalt a show-ban. A Daniel Craig alakította James Bond oldalán indult a Buckingham palotából az Olimpiai Stadionba, ahová a történet szerint helikopteren érkezett meg, majd ejtőernyővel szállt le a nézők közé. Bevállalós.

Székely Dávid, az Eurosport kommentátora, aki az olimpián a Magyar Televízió munkatársaként dolgozott, a játékok egyik legszebb pillanataként emlékezett a megnyitóra: "nagyon nagy emlék volt, noha sok dolgom ott nem volt. Csak ültem a kollégáim között, de ott fogtam fel, hogy ott vagyok."

Az első nap, rögtön éremmel

Természetesen már az első hivatalos versenynapon véget is ért sok versenyszám, és mi is abban bíztunk, hogy magyar sikereknek tapsolhatunk majd. A leginkább úszóinkban bíztunk, de sajnos ért minket negatív meglepetés. Cseh László, Peking háromszoros ezüstérmese ugyanis kissé eltaktikázta magát, bedőlt nagy riválisa, Michael Phelps "trükkjének". Épp csak az amerikai mögött végzett a 400 vegyes előfutamában, de ez nem volt elég a döntőbe kerüléshez. Eközben sajnos a 2009-ben világbajnok Hosszú Katinkának sem sikerült az éremszerzés a hölgyek ugyanezen számában, a negyedik helyen végzett. A győztesről kicsit bővebben később.

Érmet azonban így is sikerült magyar versenyzőnek nyerni már ezen a napon. A legutóbb Barcelonában parádézó judósoknál a remek alaphangot Csernovizki Éva adta meg. A 26 éves cselgáncsozónő győzelemmel nyitotta a versenyét, majd a negyeddöntőben kikapott, de a vigaszágon kiharcolta a bronzmeccs lehetőségét. Ott az eddig vele szemben mindig nyerő japán Fukumi Tomoko volt az ellenfele, aki azonban ezúttal nem tudott ellene értékelhető akciót végrehajtani. Igaz, a magyar lány sem volt eredményesebb, hosszabbításra került köztük sor. A ráadásban Csernviczki edzőjét, egyben édesapját elküldték a tatami mellől, de ez lányát nem ejtette kétségbe, hanem felbőszítette, így ipponnal nyerni tudott. Ezzel a magyar cselgáncssport nyolcadik olimpiai érmét szerezte, ráadásul az első dobogós női judósunk lett.

A kínai Je Si-ven, a női 400 méteres vegyesúszás olimpiai bajnoka

A nap sztárja: Je Si-ven

A 400 méteres női vegyesúszás győztesének teljesítménye napokig témát szolgáltatott Londonban és az egész világon. A fiatal hölgy ugyanis mindössze 6 századmásodperccel úszta le lassabban a szám utolsó száz méterét, a gyorsúszó szakaszt, mint a férfiaknál győztes Ryan Lochte, akinél az utolsó 50 méteren gyorsabb is volt. A vádolók rögtön doppingról beszéltek, a kínaiak tagadtak. A sportoló a vizsgálatok eredményei szerint tisztán versenyzett, így joggal örülhetett a győzelemnek. Szabó József, a hatharom.com szakértője szerint is.

London 2012
Magyar eredmények - július 28.
Asztalitenisz:
Férfi egyes, 1. forduló (48 közé jutásért)
William Henzell (ausztrál)-Pattantyús Ádám 4-1 (10, 8, 9, -6, 9)
Zwickl Dániel-Allan Bentsen (dán) 4-1 (9, 7, 10, -4, 8)
 
Női egyes, 1. forduló (48 közé jutásért)
Tóth Krisztina-Fabiola Ramos (venezuelai) 4-3 (9, -9, -9, -12, 5, 9, 10)
 
Női egyes, 2. forduló: (32 közé jutásért):
Csen Szu-ju (tajvani) - Tóth Krisztina 4-3 (-10, -7, -7, 13, 5, 5, 11)
 
Cselgáncs:
nők, 48 kg
Csernoviczki Éva bronzérmes
 
Evezés:
A Simon Béla, Széll Domonkos kormányos nélküli kettes ötödik lett előfutamában, így a reményfutamban folytathatja szereplését.
 
Kerékpár:
országúti mezőnyverseny
Lovassy Krisztián nem ért célba.
 
Ökölvívás:
férfi 75 kg, 1. forduló (a 16 közé jutásért)
Harcsa Zoltán-Jose Espinoza Mena (venezuelai) pontozásos győzelem: 16-13
 
Tenisz:
női egyes, 1. forduló (32 közé jutásért)
Elena Baltacha (brit)-Szávay Ágnes 6:3, 6:3
 
Torna:
Hidvégi Vid a harmadik, Berki Krisztián pedig az ötödik helyen bejutott a lólengés döntőjébe.
 
Úszás:
férfi 400 m vegyes: Cseh László 9., Verrasztó Dávid 22.
férfi 400 m gyors: Kis Gergő 6.
női 400 m vegyes: Hosszú Katinka 4., Jakabos Zsuzsanna 9.
női 4x100 méteres gyorsváltó: a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Risztov Éva, Dara Eszter összeállítású csapat 15.
női 100 m pillangó: Szilágyi Liliána 34.
férfi 100 m mell: Gyurta Dániel a hetedik idővel, országos csúccsal bejutott a döntőbe.
 
Vívás:
női tőr, egyéni
Mohamed Aida 13. hely

A második nap, Ungvári Miklós és Szilágyi Áron parádéja

Csernoviczki Éva bronza után gyorsan jött a folytatás. Összességében is meg a tatamin is. A második napon a férfi cselgáncsozók igen népes 66 kilós mezőnyén Ungvári Miklós masírozott végig, majdnem egészen a célig. Első két meccsén nagyon gyorsan, 17, illetve 19 másodperc alatt biztosította be papírforma-győzelmeit, és később is taktikusan versenyezve, szinte transzban menetelt. A döntőben grúz ellenfele sajnos azon a napon elsőként akciót tudott rajta végrehajtani, ez pedig eldöntötte a mérkőzést, a magyar versenyző ezüstérmet szerzett.

Férfi csapataink, a kézilabdázók és a vízilabdázók is ezen a napon kezdték a küzdelmeket, mindkét fronton vereséggel. De amíg a kézisek jól játszva kaptak ki Dániától, addig a pólósok rosszabbul teljesítve maradtak alul az örök rivális szerbekkel szemben. Sokan már ekkor nagy gondokat láttak, de azért még bízhattunk a háromszoros címvédő Kemény-legényekben.

Szilágyi Áron örül a Nyikolaj Kovaljov elleni győzelmének az elődöntőben a férfi kard egyéni versenyben a londoni olimpián 2012-ben.

Eközben a vívócsarnokban a mindössze négyfős magyar pengés küldöttség legfiatalabb tagja, a csapatban már világbajnok Szilágyi Áron szépen masírozott a kardozók között. Az előzetesen legnagyobbnak tartott favoritok meglepő módon korán kiestek, őt azonban senki nem tudta meglepni, a legszorosabb, két tussal eldőlő győzelmét a negyeddöntőben aratta. A négy között és a döntőben sem okozott neki gondot egyaránt elsősorban csapatmenőnek számító orosz, illetve olasz ellenfeleinek legyőzése, így 22 esztendősen olimpiai bajnoki címet szerzett. Szabó Bence barcelonai győzelme óta ő lett az első győztes kardozó, ráadásul már a második napon megszerezte az első magyar aranyérmet.

A nap sztárja: Szilágyi Áron

A fiatal magyar vívó nem csak a hazai, hanem a nemzetközi közvélemény elismerését is egyértelműen kivívta, az Eurosport stúdiójába is meghívást kapott.

London 2012
Magyar eredmények - július 29.
Asztalitenisz:
női egyes, 2. forduló: (32 közé jutásért)
Póta Georgina-Tian Yuan (horvát) 4-1 (-11, 4, 2, 10, 2)
női egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért)
Park Mi Jung (dél-koreai)-Póta Georgina 4-1 (-11, 8, 8, 6, 9)
férfi egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért)
Zwickl Dániel-Aleksandar Karakasevic (szerb) 4-1 (10, 10, -10, 8, 10)
 
Cselgáncs:
férfiak, 66 kg
Ungvári Miklós ezüstérmes
 
Evezés:
könnyűsúlyú kétpár
A Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős az előfutamában negyedik lett, a reményfutamban folytatja szereplését.
 
Kézilabda:
férfiak, 1. forduló
Dánia-Magyarország 27-25
 
Ökölvívás:
férfi 60 kg, 1. forduló (a 16 közé jutásért)
Evaldas Petrauskas (litván)-Varga Miklós 20-12
 
Sportlövészet:
női légpisztoly
Csonka Zsófia a 16. helyen zárt.
 
Torna:
női selejtező
Böczögő Dorina összetettben 49. lett, nem jutott be az összetett döntőbe, illetve egyik szerenkénti fináléba sem.
 
Tenisz:
női egyes, 1. forduló (32 közé jutásért)
Babos Tímea-Galina Voszkobjeva (kazah) 6:4, 6:2
 
Úszás:
női 100 m hát: Povázsay Eszter 37.
női 100 m mell: Sztankovics Anna 31.
férfi 100 m hát: Bohus Richárd 22.
női 400 m gyors: Risztov Éva 16., Kapás Boglárka 17.
férfi 100 m mell: Gyurta Dániel 4.
férfi 200 m gyors: Kozma Dominik 10.
 
Vívás:
férfi kard, egyéni
Szilágyi Áron aranyérmes
 
Vízilabda:
férfiak, 1. forduló
Szerbia-Magyarország 14-10

A harmadik nap, egy kis lassítás a parádés kezdés után

Az első két versenynap hármas éremtermése után a harmadikon nem született magyar dobogós helyezés. Karakas Hedvig állt a legközelebb ehhez, fájós lábbal versenyezve küzdötte végig a cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjának versenyét. A bronzmérkőzésen végül csak egy bírói döntés miatt kapott ki, de így is büszke lehetett teljesítményére.

Az úszóknál Cseh Lászlót az első napi botlása sajnos görcsössé tette, így 200 méteres pillangóúszásban sem tudta megközelíteni a legjobbját. Ahogy 400 vegyesen, úgy ebben a számban sem jutott fináléba. A vívóknál Szász Emese nagy reményekkel indult a párbajtőrözők között, de sajnos nem jutott messzire. Már első mérkőzésén vereséget szenvedett a közel két éven át teniszkönyökkel és az emiatt szükséges műtét okozta problémákkal küzdő versenyző. Női vízilabdázóink is megkezdték szereplésüket, kiélezett mérkőzésen kaptak ki egyetlen góllal a Pekingben ezüstérmes amerikaiaktól. Szerencse, hogy a meccsnek szinte nem volt tétje, a csoportkörből ugyanis minden csapat továbbjutott, csak egyfajta kiemelési rendről döntött az első három mérkőzés.

A nap sztárja: Ruta Meilutyte

Az 1997-es születésű litván úszónő a nap bombameglepetését okozta az uszodában. Végig vezetve győzött 100 méteres mellúszásban, amit ő maga is alig akart elhinni.

London 2012
Magyar eredmények - július 30.
Asztalitenisz:
férfi egyes, 3. forduló: Csuang Cseh-jüan (tajvani)-Zwickl Dániel 4-0 (8, 8, 6, 9)
 
Cselgáncs:
női 57 kg: Karakas Hedvig 5.
 
Evezés:
Simon Béla, Széll Domonkos kormányos nélküli kettes negyedik, azaz utolsó lett reményfutamában, így nem jutott középdöntőbe.
 
Sportlövészet:
férfi légpuska: Sidi Péter 13.
 
Tenisz:
női páros, 1. forduló: Hradecka, Hlavackova (cseh, 4.)-Babos Tímea, Szávay Ágnes 6:1, 6:7 (5-7), 6:2
 
Úszás:
női 200 m gyors: Mutina Ágnes 22.
férfi 200 m pillangó: Biczó Bence 9. Cseh László 12.
női 200 m vegyes: Hosszú Katinka döntőbe jutott, Verrasztó Evelyn 9.
 
Vitorlázás:
Laser: Berecz Zsombor 32. helyen áll két futam után
 
Vívás:
női párbajtőr, egyéni: Szász Emese a 32 között kiesett
 
Vízilabda
nők, A csoport, 1. forduló: Egyesült Államok-Magyarország 14-13

A negyedik nap, valami nagy dolog készül

A hétfőhöz hasonlóan ezen a kedden sem került dobogóra egyetlen magyar versenyző sem, mégis volt minek örülnünk, hiszen az előzetesen az egyik legesélyesebbnek tartott Gyurta Dániel korábban a szinte csak bemelegítésnek használt 100 méteren is remekelt, a 200 méteres mellúszás előfutamaiban pedig szintén magabiztosan menetelt előre. Az elődöntőben a második helyen végzett, amivel kimondottan elégedetlen volt. Ugyanakkor a részidejei rendre Christan Sprenger 2009-es, cáparuhás világcsúcsa közelében voltak, ez pedig előrevetítette, hogy akár a rekord megdöntésére is képes lehet a magyar úszó. Hogy ez és a győzelem sikerült-e neki, az csak a következő napon derült ki, ezért itt most nem is áruljuk el, de valószínű, hogy a legtöbbeteket nem fogjuk nagyon meglepni a cikksorozat következő részében, amikor sorra kerül a 200 fináléja. Mindenesetre sokan bíztunk Széles Sándor tanítványának majdani sikerében. Székely Dávid, az Eurosport kommentátora is, aki szerint "nála profibb versenyzőt nem nagyon van. Mindig pontosan tudta és megmondta, hogy hol kell tartania, mit kell teljesítenie és teljesítette."

Gyurta teljesítménye mellett elsősorban annak örülhettünk ezen a napon, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott megszerezte első, a csoportból való továbbjutás szempontjából nagyon fontos sikerét. Dél-Koreát verte Mocsai Lajos együttese, ahogy azt titokban mind vártuk. Kemény Dénes fiai ugyanakkor Szerbia után Montenegrótól is vereséget szenvedtek, igaz, ezúttal csak egy góllal. Az úszóversenyeken Hosszú Katinkában és az edzői karban felmerült, hogy a 200 méteres pillangóúszás sikere érdekében visszalép a 200 vegyes döntőjétől, de ez végül nem történt meg. Ennek viszont az lett a vége, hogy előbbi számban csak a kilencedik időt érte el, utóbbi fináléjában pedig láthatóan elfáradva, gyenge idővel nyolcadik lett. Utólag már ő is úgy érezte, hogy talán vissza kellett volna lépnie.

Michael Phelps

A nap sztárja: Michael Phelps

Furcsának tűnt, de annak ellenére, hogy az uszoda volt a legfőbb versenyhelyszín az első napokban, nem az amerikai Michael Phelps volt a középpontban. Illetve nem a Pekingben látott fölényes sikerei miatt került oda, hanem azért, mert relatíve gyengélkedett. Ez persze konkrétan azt jelentette, hogy 400 vegyesen negyedik lett, a 4x100-as gyorsváltóval ezüstöt szerzett, ahogy 200 méter pillangón is. Utóbbi különösen azért volt meglepő, mert azóta, hogy 2001-ben ebben a számban Fukuokában világbajnok lett, sosem kapott ki. Ezúttal Chad Le Clos jobban nyúlt be nála, de Phelps így is rekorder lett. Ez ugyanis már a 18. olimpiai érme volt, amivel utolérte a ranglistán addig egyedül az élen álló egykori szovjet tornásznőt, Larissza Latinyinát. Nem sokkal később aztán meglett az első aranya is a 4x200-as gyorsváltóban, ezzel pedig már ő volt az egyedüli rekorder. 19 éremnél tartott, amiért járt a helyszínen lévő Latinyina elismerése is.

London 2012
Magyar eredmények - július 31.
Cselgáncs:
férfi 81 kg: Csoknyai László helyezetlenül zárt
 
Evezés:
könnyűsúlyú kétpár: a Hirling Zsolt, Varga Tamás duó a reményfutamban 2. lett, így bejutott a középdöntőbe
 
Kézilabda:
férfiak, 2. forduló: Magyarország-Koreai Köztársaság 22-19 (7-9)
 
Úszás:
női 200 m vegyes: Hosszú Katinka 8.
férfi 200 m gyorsváltó: Magyarország (Kozma Dominik, Cseh László, Bernek Péter, Kis Gergő) 8.
női 200 m pillangó: Jakabos Zsuzsanna 5. helyen döntőbe jutott, Hosszú Katinka 9.
férfi 200 m mell: Gyurta Dániel 2. helyen döntőbe jutott, Molnár Ákos 20.
 
Vízilabda:
férfiak, 2. forduló: Montenegró-Magyarország 11-10 (2-2, 4-3, 3-3, 2-2)
 
Tenisz:
női egyes, 2. forduló: Angelique Kerber (német)-Babos Tímea 6:1, 6:1
 
Vitorlázás:
Laser: Berecz Zsombor 23. négy futam után
szörf: Gádorfalvi Áron 33., Detre Diána 16. két futam után
 
Ökölvívás:
férfi 64 kg, a 16 közé jutásért: Káté Gyula-Eszlam Mohamed (egyiptomi) 16-10