Premier League

Joe Hart fékezte meg az őrült City-szurkolót - fotók

A Manchester United védője, Rio Ferdinand kisebb arcsérülést szenvedett, miután egy hazai drukker megdobta egy pénzérmével a Manchester City otthonában játszott rangadón. A városi derbit a Vörös Ördögök nyerték 3-2-re.

A Manchester City a mérkőzés után azonnal bocsánatot kért a Unitedtől, az incidens miatt az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) és a rendőrség is vizsgálatot kezdeményezett. A meccs hosszabbításában, Robin van Persie - győztes - gólja után a City szurkolói tomboltak a lelátón, pirotechnikai eszközöket gyújtottak meg, rasszista rigmusokat kántáltak, egy drukker pedig berohant a pályára és pénzérmékkel dobálta meg az ellenfél futballistáit. Wayne Rooney-t nem találta el, Rio Ferdinandot igen, a védőnek csúnyán felszakadt a szemöldöke. Az eset a City kapujának közelében történt, a feldühödött drukkert a kékmezesek kapusa, Joe Hart fogta le és próbálta lecsendesíteni.

A Profi Labdarúgók Szövetségének (PFA) elnöke, Gordon Taylor szerint meg kellene fontolni azt a lehetőséget, hogy hálót feszítsenek ki a kapuk mögé a játékosok védelme érdekében. Rio Ferdinand Twitter-fiókjába rasszista üzenetek érkezetek, emiatt külön nyomozás folyik, míg az Etihad Stadionban egy embert állítottak elő, szintén rasszizmus gyanújával.

"Csalódást keltő, hogy egy ilyen nagyszerű mérkőzés után, ami a Premier League-et is hirdeti, egy ilyen esetről kell beszélnünk. Együtt fogunk működni a hatóságokkal és a klubokkal, hogy megtaláljuk a felelősöket, és támogatjuk a legszigorúbb szankciókat. Elítéljük az ilyen cselekményeket, elfogadhatatlan, hogy ilyen veszélyeknek vannak kitéve a labdarúgók. A sportág rengeteget fejlődött Angliában az utóbbi évtizedekben, de fenn kell tartanunk a biztonságot a stadionokon belül, és be kell azonosítanunk minden személyt, aki bűncselekményt követ el, és szigorú szankciókkal kell sújtanunk, hogy elrettentsük a követőit" - nyilatkozta az FA szóvivője.

"Ami a végén történt, nagyon szerencsétlen volt, egy City-szurkoló befutott a pályára és megdobálta érmékkel a játékosainkat. Erre semmi szükség nem volt" - nmondta Sir Alex Ferguson, a United menedzsere. "Ugyanez történt a Chelsea ellen is, és az az incidens elfedett mindent, ami a pályán történt. Két fantasztikus csapat játszott ma egymással, úgy gondolom, a mérkőzés is egészen kiváló volt, kár a végéért" - tette hozzá a skót tréner.

Ferdinand a meccs után próbálta humorosan felfogni a történteket. "Micsoda eredmény, három pont! Édes! És aki dobta az érmét, micsoda lövés! Nem hinném, hogy ez egy kétpennys volt...legalább egy egyfontos! Minden tisztelem Joe Harté, aki megvédett az idiótától, aki befutott a pályára. Szeretem, ha tombolnak a rajongók, de ő túl messzire ment..."

Premier League, 16. forduló:
MANCHESTER CITY-MANCHESTER UNITED - 2-3 (0-2)
Manchester, Etihad Stadion, vezette: Martin Atkinson.
Gólszerző: Yaya Touré (60.), Zabaleta (86.), ill. Rooney (16., 29.), Van Persie (90+2.)
Sárga lap: Nasri (54.), Touré (75.),  Tévez (89.), Nasri (90+5.), ill. Ferdinand (65.), Rooney (73.), Jones (90+5.)
 
MANCHESTER CITY: Hart - Zabaleta, Kompany (Kolo Touré, 21.), Nasztaszics, Clichy - Yaya Touré (Dzeko, 84.), Barry - Silva, Agüero, Nasri - Balotelli (Tévez, 52.).
Cserepad: Pantilimon, Maicon, Kolo Touré, Javi García, Tévez, Dzeko, Lescott. Menedzser: Roberto Mancini.
 
MANCHESTER UNITED: De Gea - Rafael, Evra, Ferdinand, Evans (Smalling, 49.) - Valencia (Jones, 85.), Cleverley (Welbeck, 88.), Carrick, Young - Rooney - van Persie.
Cserepad: Johnstone, Jones, Smalling, Giggs, Scholes, Hernández, Welbeck. Menedzser: Sir Alex Ferguson.