Bundesliga

Szalai Ádám öngólt vétett, otthon botlott a Dortmund

A Bundesliga 14. fordulójában a Dortmund hazai pályán mindössze 1-1-es döntetlent játszott a Fortuna Düsseldorf ellen. Szalai Ádám csapata, a Mainz 3-1 arányban győzött Frankfurtban, a magyar csatár ezúttal saját kapuját vette be. A Hannover-Greuther Fürth összecsapáson Huszti Szabolcs nem játszott, Stieber Zoltán végig pályán volt, a Hannover 2-0-ra nyert.

Dortmund-Düsseldorf

A két csapat legutóbb tavasszal a Német Kupában találkozott egymással, akkor hosszabbítás, majd tizenegyesrúgások után a Dortmund jutott tovább. Most természetesen ilyen hosszú éjszakára nem számíthattak a csapatok, egy újabb dortmundi győzelem azonban egyáltalán nem tartozott volna a meglepetés kategóriába. Épp ellenkezőleg.

Fejpárbaj a Dortmund-Düsseldorf meccsen

Eleinte azonban hiába alakított ki mezőnyfölényt a Dortmund, a Düsseldorf védelme magabiztosan állt lábán, s megmutatta, hogy a szezon elején miért volt képes öt meccsen át kapott gól nélkül zárni. A retesz a 43. percben adta meg magát, akkor Piszczek adott be a jobb szélről, Blaszczykowski előbb kényszerítőzött Grosskreutzcal, majd mintegy 12 méterről a hosszú felső sarokba vágta a labdát (1-0). A szezon egyik legszebb gólja volt.

Az első félidőben a Düsseldorfnak támadásban nem voltak momentumai, de a második játékrész első nagyobb lehetőségét ők alakították ki. Az 57. percben Robbie Kruse húzta meg a bal oldalon, Reisinger elé tolta a labdát, aki csapattársát, Ilsőt lőtte ki mintegy tíz méterről. Hatalmas lehetőség volt, lévén Weidenfeller előzőleg elhagyta kapuját. 

A Dortmund rendkívül elkényelmesedett, s ennek a 78. percben itta meg a levét. Ismét Kruse futott el a bal oldalon, centerezett, a hosszún érkezett Reisinger, aki három méterről Weidenfeller lábai között a kapuba fejelt (1-1).

A hátralévő időben hatalmas offenzívába kezdtek a hazaiak, a 83. percben Grosskreutz hat méterről senkitől sem zavartatva az égbe lőtte a labdát. Három perccel a vége előtt a düsseldorfi Paurovic megkapta második sárga lapját, de a rövid emberelőnyt a Dortmund nem tudta gólra váltani.

A címvédő értékes pontokat hullajtott a hétvégi Bayern München elleni csúcsderbi előtt.

Frankfurt-Mainz

A Frankfurt a meccset megelőzően még veretlen volt hazai pályán, öt győzelem mellett két döntetlent értek el Armin Veh tanítványai otthonukban. Ezúttal azonban a Mainz kezdte jobban a mérkőzést, már a kilencedik percben könnyen vezetést szerezhettek volna a Szalai Ádámmal felálló vendégek, de Trapp bravúrral védte Ivanschitz kísérletét.Szalai Ádám

A 18. percben azonban már a hazaiak arcára fagyhatott a mosoly, Ivanschitz ekkor nem hibázott: az osztrák Parker passza után Trapp felett a hosszú sarokba lőtt (0-1). Akik ezt követően az Eintracht rohamaira számítottak, azoknak csalódniuk kellet, mert nem azok, hanem a Mainz második találata érkezett meg: a 42. percben Polanski továbbított Parker elé, aki kicselezte a védőjét, majd a jobb sarokba lőtt (0-2).

Közvetlenül a szünet után Parker még a lécet találta el, de az 52. percben háromra növelte előnyét a Mainz: egy bal oldali szöglet után Noveszki ugrott a legmagasabbra, s védhetetlenül a kapuba bólintott (0-3). Arról, hogy a mérkőzés továbbra is tartogasson izgalmakat, a mainziak saját maguknak gondoskodtak: mindössze három perccel később Inui beadását Szalai a saját kapujába továbbította (1-3).  

A Mainz 3-1 győzelmével megszakította a Frankfurt hazai veretlenségét.

Hamburg-Schalke

A hazaiaknál és a vendégeknél egyaránt hiányzott egy kulcsfigura, ráadásul közös bennük, hogy mindketten Hollandiából származnak: a Hamburg Rafael van der Vaartra, a Schalke Ibrahim Afellayra nem számíthatott sérülés miatt. Huub Stevens ennek tetejébe két meglepő húzást hajtott végre, Lewis Holtbyt és Julian Draxlert is a kispadra ültette, helyettük Teemu Pukki és Chinedu Obasi kezdett.

Utóbbi a 22. percben kishíján előnyhöz juttatta övéit, de Farfán szöglete után Arslan a gólvonalról vágta ki fejesét. Előzőleg a Schalkénak szintén át kellett élnie egy veszélyes szituációt, a hetedik percben Aogo a tizenhatos bal oldaláról a lábak között laposan a hosszú kapufára lőtte a labdát. Fordulatos első félidő volt, melyben mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, de gól nem született.

Nem úgy a másodikban. Az 52. percben Beister vállakozott lövésre a tizenhatos előteréből, kísérlete pedig Unerstall kezei között a kapuba jutott (1-0). A fiatal középpályás csapata második góljából szintén oroszlánrészt vállalt, akkor sarokkal továbbított Diekmeier elé, aki középre adott, Rudnevs pedig az ötösről a hálóba lőtt (2-0). A Schalke a 80. percben szépített, Huntelaar lőtt a kapuba egy kipattanót (2-1).

A vendégek azonban a hajrában nem tudtak egyenlíteni, épp ellenkezőleg, a 92. percben Badelj értékesített egy büntetőt, miután Barnetta buktatta Aogót (3-1).

Némi meglepetésre a hazaiak kevésbé érezték van der Vaart hiányát, mint a vendégek Ibrahim Afellayét.        

Hannover-Fürth

Huszti Szabolcs nem kapott helyet a Hannover kezdőcsapatában, erre a magyar játékos piros lapos eltiltását kivéve az első forduló óta került sor. Ha azt vesszük, hogy Huszti első öt meccsén tíz pontot jegyzett, azóta nyolc forduló alatt egyet sem, akkor érthető Mirko Slomka döntése.

A vendégeknél ezzel szemben kezdőként szerepelt Stieber Zoltán, csapata viszont már a negyedik percben hátrányba került: Ya Konan kényszerítőzött Schlaudraffal, majd mintegy 14 méterről kapura lőtt, s ugyan Grün hárított, éppen Diouf elé ütötte a labdát, aki közelről nem hibázott (1-0).  

A második játékrész elején Stieber révén egyenlíthettek volna a vendégek, de a magyar játékos mintegy 13 méterről leadott lövését hatalmas bravúrral védte Zieler. A másik oldalon Grün nem volt képes hárítani Eggimann fejesét a 68. percben, így 2-0-ra lógott meg a Hannover.

A mérkőzésen Huszti Szabolcsot nem cserélték be, Stieber Zoltán végig a pályán tartózkodhatott, csapata azonban nem szerzett pontot.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239585  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239593  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239592  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239588 
Bundesliga
14. forduló
Borussia Dortmund-Fortuna Düsseldorf 1-1 (1-0)
Gólszerző: Blaszczykowski (43.) ill. Reisinger (78.)
Kiállítva: Paurevic (87.) - Düsseldorf
 
Eintracht Frankfurt-1. FSV Mainz 05 1-3 (0-2)
Gólszerző: Szalai (55., ö.g.) ill. Ivanschitz (18.), Parker (43.), Noveszki (52.)
Kiállítva: Baumgartlinger (88.) - Mainz
 
Hamburger SV-FC Schalke 04 3-1 (0-0)
Gólszerzők: Beister (52.), Rudnevs (65.), Badelj (90+2. 11-esből) ill. Huntelaar (80.)
 
Hannover 96-SpVgg Greuther Fürth 2-0 (1-0)
Gólszerző: Diouf (4.), Eggimann (68.)