Szocsi 2014

A '80-as moszkvai olimpia motiválta az új piktogramok tervezőit

  • Vásárhelyi Tamás

Az első orosz (szovjet) rendezésű olimpia hatása is érezhető a 2014-es téli játékok hivatalos sportági ábrázolásában.

A 2014-es szocsi olimpia szervezői az olimpiai mottó és a fáklyaváltó útvonala után a sportágakat szimbolizáló ún. piktogramokat is nyilvánosságra hozták a napokban. A 22 stilizált ábrát a helyszínre érkező szurkolók fogják sokat látni, hiszen ezek alapján találhatják majd meg az adott sportág olimpiai létesítményeit, illetve ezen rajzok szerepelnek majd valamennyi hivatalos programban, így a játékokra készülő belépőkön is.

Az új piktogramok dizájnja természetesen összhangban van az eddig használt grafikai elemekkel, a fő motivációt azonban az 1980-as moszkvai olimpia sportolói ábrái jelentették. Az akkor Nyikolaj Belkov által tervezett ábrákat a mostani tervező csapat persze egy kicsit "átgyúrta" és modernizálta, annál is inkább, mert azóta számos új sportág (síakrobatika, snowboard) is keletkezett.

Az 1980-as moszkvai olimpia sportági piktogramjai

Érdekesség, hogy a Szocsi-2014 piktogramok száma (22) nem egyezik a nemzetközi szövetségek sportági besorolásával, amely szerint a téli olimpián csak 15 sportágban rendeznek versenyeket. Az olimpiákon 1948-ban kezdték meg elsőként a sportágak ábrázolását, a mai formában ismert piktogramok azonban csak az 1964-es tokiói játékoktól kezdve terjedtek el szélesebb körben.