Fallabdázás

A világelső flash-mobbal nyomul az olimpiai szereplésért - videó

  • Vásárhelyi Tamás

Javában zajlik a sportági lobbi a 2020-as nyári olimpia programja kapcsán - a NOB jövő ősszel dönt az új sportágak esetleges felvételéről.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő ősszel dönt a 2020-as nyári olimpia végleges programjáról. Több más sportághoz hasonlóan a fallabdázás is reménykedik benne, hogy részese lehet az ötkarikás mozgalomnak. A sportági kandidációt a napokban egy malajziai flash-mob rendezvény is segítette, ahol a hölgyeknél évek óta világelsőnek számító Nicol David is részt vett. A hatszoros világbajnok maláj játékos közel 200 társával egyetemben egy forgalmas malajziai bevásárlóközpontba időzítette az eseményt.

"A londoni olimpia minden egyes perce szívbemarkoló volt számomra. Minden versenyt igyekeztem megnézni, de folyamatosan rosszul éreztem magam, hiszen a mi sportágunk nem lehetett ott a játékokon" - nyilatkozta a 29 éves játékos, aki jelenleg ugyan karrierje csúcsán van, de ha a squash fel is kerül a 2020-as olimpia programjára, vélhetően akkor már nem lesz a sportág legjobbjai között. Az esemény időzítése nem volt véletlen, hiszen Jakartában ezekben a napokban rendezték a rangos Malaysian Open küzdelmeit.

A  fenti videóban látható flash-mob során a korábbi világelső ausztrál Rachael Grinham, valamint a jelenlegi rangsor hatodik helyezettje, Kasey Brown és a korábbi ötszörös világbajnok Sarah Fitz-Gerald is szerepet vállalt. A sportág nagy erőkkel nyomul az olimpiai programba kerülés felé, ezt jól mutatja az a tény is, hogy a nemzetközi szövetség a NOB központjául szolgáló Lausanne-ban is nyitott egy irodát a közelmúltban. Riválisból amúgy nem lesz hiány a Buenos Airesben esedékes NOB-szavazáson, hiszen jelen állapot szerint a baseball, a karate, a görkorcsolyázás, a softball, a hegymászás, a wakeboard és a wushu sportok vezetői is szeretnének sportáguk számára olimpiai tagságot kiharcolni.