Fallabda

Rekord pontszámmal vezeti a világranglistát a sportág Federerje

  • VNA

Fiatal, tehetséges, egyiptomi, ráadásul sportágában, a fallabdázásban most legalább olyan egyeduralkodó, mint fénykorában a svájci teniszező, Roger Federer. Ki ő?

Januárban vette vissza a férfi fallabdázók világranglistájának első helyét az egyiptomi Ramy Ashour, aki azóta folyamatosan csúcsformában játszik és egy 36 mérkőzéses veretlenségi szériát felépítve rekord pontszámmal vezeti a hónap elején publikált újabb squash rangsort. A 25 esztendős egyiptomi fallabdázó közel egy éve, tavaly május óta veretlen a nemzetközi mezőnyben, így 1872,50 ponttal vezeti a világranglistát. Fölényére jellemző, hogy több, mint 700 (!) ponttal áll jobban, mint a mögötte álló angol Nick Matthew, aki a British Open tavalyi döntőjében az utolsó volt, aki le tudta győzni Ashourt.

Az egyiptomi játékost tavaly május óta nem tudta senki sem legyőzni - Fotó: AFP

A kairói születésű, 2004 óta profiskodó egyiptomi játékos a parádés szériája során a profi squasholók szervezete (PSA) által kiírt mind a kilenc versenyen döntőbe jutott és ezek közül nyolcat meg is tudott nyerni. Legutóbb két hete a kuvaiti PSA Kupán nem talált legyőzőre, ahol a döntőben az angol James Willstropot győzte le. "A legújabb ranglista kellőképpen kifejezi, hogy Ramy milyen fölényben van az utóbbi időszakban. Ebben a sportágban profi szinten 36 meccses győzelmi szériát összehozni szinte lehetetlen" - nyilatkozta a PSA vezetője, a korábban maga is világelsőként fallabdázó Lee Beachill.

A fallabdázók világranglistáját a teniszhez hasonlóan az elmúlt egy év eredményei alapján állítják össze, amelyet a jelenleg Novak Djokovics által vezetett tenisz-rangsorral ellentétben nem hetente, hanem csak havonta frissítik. A férfi rangsor első húsz helyezettje között a sportág elmúlt éveinek erősorrendjét jól visszatükrözve hat angol és hat egyiptomi játékos szerepel. A hazai játékosok közül évek óta, az immáron tízszeres magyar bajnok Krajcsák Márkot jegyzik a legmagasabban a nemzetközi mezőnyben, aki sérülése miatt pár versenyt kihagyott, így nem tudta megvédeni pontjait, aminek köszönhetően a március 64. helyéről a 91. pozícióba esett vissza az áprilisi PSA világranglistán.